Министерството на отбраната на Румъния възнамерява да получи одобрение от

...
Министерството на отбраната на Румъния възнамерява да получи одобрение от
Коментари Харесай

Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда

Министерството на защитата на Румъния има намерение да получи утвърждение от Народното събрание на страната за закупуване на американски изтребители F-35 Lightning II, оповестява румънският тв канал Antena 3 Cable News Network.

Очаква се първата партида да включва 32 самолета, втората - още 16. Що се отнася до приблизителната стойност на програмата, тя се прави оценка на $6,5 милиарда.

" Ние вършим първата стъпка към оборудването на румънските Военновъздушни сили с най-ново потомство самолети, с помощта на което статутът на страната ни освен в архитектурата на сигурността на източния фланг на НАТО, само че и в Черноморския район ще бъдете подсилени ", каза ръководителят на румънското министерство на защитата Ангел Тилвер.
 Румъния се отхвърли от договорка за бойни кораби за 1,2 милиарда евро
Румъния се отхвърли от договорка за бойни кораби за 1,2 милиарда евро

Северната ни съседка планираше да купи 4 корвети от Франция

Тези проекти на управляващите бяха предшествани от решение, взето още през април тази година на съвещание на Висшия съвет по защита на Румъния.

По-рано министърът на защитата разгласи, че страната ще получи тези бойни самолети от пето потомство до 2032 година, само че призна, че това ще стане допустимо, в случай че писмото за единодушие, изпратено до Съединените щати, бъде подписано идната година. В тази връзка, посочи министърът, разискванията по този въпрос в румънския законодателен орган ще се състоят тази есен, тъй че съответната договорка да бъде приключена през 2024 година.

По този метод, когато F-35 Lightning II влезе на въоръжение в страната, Румъния ще влезе в челната тройка на страните в Източна Европа (след Чехия и Полша), употребявайки тези стелт пето потомство многофункционални изтребители- бомбардировачи, създадени от американската компания Lockheed Martin.
 Румъния купува дронове
Румъния купува дронове " Байрактар " за $321 млн.

Северната ни съседка ще задели 2,5% от своя Брутният вътрешен продукт за защита

Румънските Военновъздушни сили минаха към самолети F-16 Fighting Falcon след изваждането от въоръжение на руските леки свръхзвукови фронтови изтребители от трето потомство МиГ-21 в разнообразни модификации. Към днешна дата Военновъздушни сили на страната са въоръжени със 17 такива бойни единици, закупени от Португалия. Букурещ закупи и 32 норвежки самолета F-16 AM/BM, които към момента чакат да влязат в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР