Министерството на културата излезе с официална позиция, в която посочва,

...
Министерството на културата излезе с официална позиция, в която посочва,
Коментари Харесай

Министерство на културата: Няма незаконосъобразни действия при провеждането на конкурсите за директори

Министерството на културата излезе с публична позиция, в която показва, че не са установени незаконосъобразни дейности при провеждането на състезания за шефове на културни институти, които да дадат съображение за друго деяние, с изключение на известяван на участниците за резултата от състезанието.

Съобщението идва след серия от отрицателни мнения, свързани с метода на провеждането на състезанията и държанието на членове в комисиите, както и искане на оставката на министъра на културата Атанас Атанасов от досегашния шеф на националния спектакъл " Иван Вазов " Мариус Донкин.

Ето и цялостния текст на позицията на Министерството на културата:

На съображение на Закона за протекция и развиване на културата (ЗЗРК) за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти са извършени състезания за шефове на културни институти при цялостно и тъкмо съблюдаване на предписаното в тези правни правила.

В комисиите за осъществяване на състезанията са включени адвокати на Министерството на културата, които обезпечават процеса в самия му ход. Процедурите не се организират за първи път и надлежно е разполагаем административен опит и потенциал за тяхното осъществяване. В хода на някои от процедурите е имало дейности на членове на комисията или процедурни такива, които провокират отрицателно отношение на претендентите, които не са класирани на 1-во място.

Тези дейности не са довели до опорочаване на съответната процедура, а за част от тях са изказани единствено подозрения, без да почиват на съответни обстоятелства. Независимо от настоящото правно застраховане по време на процеса на осъществяване на състезанията, министърът на културата е назначил извънпланова инспекция от Инспектората по член 46 от Закона за администрацията - във връзка конкурсната процедура за избор на шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов ". В отчета от инспекцията се показва, че не са открити нарушавания на процесуалноправните и материалните правила.

Докладът дава убеденост на министъра на културата да извърши задължението си според член 95, ал.2 от Кодекса на труда, т.е. - да се заяви резултатът от състезанието.

В духа на гореизложеното - на стадий настоящо правно застраховане и при осъществения следващ надзор посредством инспекцията на Инспектората, не са установени незаконосъобразни дейности, които да дадат съображение за друго деяние, с изключение на известяван на участниците за резултата от състезанието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР