Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ,

...
Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ,
Коментари Харесай

Финансовото министерство ще отпусне 20 млн. лв. помощ на БДЖ

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лв. на БДЖ, с цел да не банкрутира сдружението. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Парите ще бъдат взети от фискалния запас, като се чака те да бъдат възобновени след отдаването на концесия на Летище София. Те ще бъдат безлихвена възмездна финансова помощ, отредена за преструктуриране, разясни той. 

Горанов акцентира, че БДЖ се нуждае от още 80 млн. лв., които също най-вероятно ще бъдат отпуснати. Държавата отделя от бюджета си дотация за жп транспортите в размер на 200 млн. лв. годишно, само че съгласно финансовия министър транспортното министерство не поставя задоволително старания, с цел да отбрани железниците и разрешава нелоялна конкуренция от страна на автобусните транспорти.

" Иска ми се Министерството на превоза да постави повече старания, тъй че жп превозът да стане натурален приоритет ", коментира Горанов. " Аз не настоявам, че би трябвало да забраним автобусните транспорти, само че не е обикновено на всеки 15 минути да вземем за пример по направлението Бургас да потеглят рейсове и ние да чакаме, че някой ще се качи на трен. Тогава страната би трябвало да реши дали да има трен или да няма трен и да се вземе решение, в случай че няма потребност от жп превоз, да престанат да се взимат от данъкоплатците стотици милиони за субсидиране на бранша ", разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР