Министерството на финансите предлага промени в Закона за мерките срещу

...
Министерството на финансите предлага промени в Закона за мерките срещу
Коментари Харесай

Финансовото министерство предлага промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Министерството на финансите предлага промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Предложението и претекстовете към него са оповестени на Портала за публични съвещания на Министерския съвет. Предложение и мнения към плана се събират до 27 март.

С проектозакона се вкарват спомагателни ограничения за битка с изпирането на пари, заложени в Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за деяние за ограничение на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, открити в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и част от Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа (MONEYVAL/Комитета).

Предложените промени са от значително значение за оценката на напредъка, който България следва да рапортува по отношение на Препоръките от MONEYVAL, чието несъблюдение би имало извънредно отрицателен резултат за репутацията на България и би засегнало както обществения, по този начин и частния бранш, се показва в претекстовете на вносителите.

Едно от главните оферти е въвеждането на ефикасен механизъм за идентифициране на лицата, които дават услуги по дружествено ръководство и на съответни процедури за инспекция на чиновниците, ангажирани в даването на услуги по дружествено ръководство (напр. юристи, счетоводители, данъчни съветници и др.). Действащото национално законодателство не съдържа задоволително ефикасни механизми за идентифициране на лицата, които дават този тип услуги. С въведените със законопроекта промени се основава обвързване за регистриране в обществен електронен указател към министъра на правораздаването на лицата, извършващи тези действия по занимание.

С плана са регламентирани функционалностите на Комисията за финансов контрол и Българската национална банка по отношение на упражняването на надзорни пълномощия върху банките – капиталови медиатори. Ясно са разграничени надзорните функционалности на всеки орган, с оглед отбягване на дублирането на едни и същи пълномощия от две или повече институции, написа в предлагането за смяна на закона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР