Министерството на финансите предлага промени в Закона за банковата несъстоятелност.

...
Министерството на финансите предлага промени в Закона за банковата несъстоятелност.
Коментари Харесай

Министерството на финансите предлага промени в Закона за банковата несъстоятелност

Министерството на финансите предлага промени в Закона за банковата неплатежоспособност. Предложението е оповестено на Портала за публични съвещания на Министерския съвет. Предложения и мнения по проектозакона се одобряват до 1 октомври, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Проектът е направен за осъществяването на решението на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) от 2 юни 2016 година по делото " Международна банка за търговия и развиване АД и други против България " и на Пътна карта за осъществяване на неоправдателните решения, постановени срещу  България от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), призната с Решение на Министерския съвет номер 586 / 06.08.2021 година, както и с нуждата от анулация на някои неприсъщи и необезпечени пълномощия на министъра на финансите в производството по неплатежоспособност на банка, написа в претекстовете на вносителите на проектозакона.

Междувременно през декември 2020 година Европейски съд по правата на човека комуникира на българската страна тъжби номер 46564/15 и номер 68140/16 – Корпоративна комерсиална банка против България, които съдържат сходни недоволства по отношение на правото на благосъстоятелност и на обективен правосъден развой, регистрират от финансовото министерство.

Със законопроекта се цели осъществяване на решението на Европейски съд по правата на човека по делото " МБТР против България " и гарантиране правото на отбрана на кредитна институция в произвеждане по неплатежоспособност, като се планува нормативна опция за акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на Българска народна банка за лишаване на лиценза ѝ за осъществяване на банкова активност или преди назначението на квестори, да встъпят в производството по разглеждане на настояването на Българска народна банка и да апелират решението на съда за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките е независимо и без значение юридическо лице, основано със Закона за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), чиято активност се подчинява на условията на закона. Фондът е единственият орган, оправомощен да реализира надзор по отношение на законосъобразното и целесъобразното практикуване на пълномощията на синдиците на банките. Наред с друго, тези пълномощия на ФГВБ са в директна връзка с общата му функционалност да пази ползите на кредиторите в производството по неплатежоспособност на банка, както и се основават на обстоятелството, че фондът е най-големият заемодател на несъстоятелността на банка.

С препоръчаните промени се цели реализиране на консистентност на уредбата, съобразена с характера и пълномощията на обособените органи, като се анулират неприсъщи и необезпечени пълномощия на министъра на финансите в производството по банкова неплатежоспособност. Наред с това ще бъде обезпечена независимостта на ФГВБ като надзорен орган в производството по банкова неплатежоспособност и ще бъде реализирана по-голяма изясненост по отношение на способените органи в производството по банкова неплатежоспособност, показват от Министерството на финансите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР