Министерството на финансите няма да отпусне искания от кмета Здравко

...
Министерството на финансите няма да отпусне искания от кмета Здравко
Коментари Харесай

Асен Василев поряза кмета на Пловдив за 20 млн. лева заем

Министерството на финансите няма да отпусне претенции от кмета Здравко Димитров  Здравко Димитров Здравко Димитров Димитров е български политик, Областен шеф на област Пловдив. Роден е на безлихвен заем в размер на 19,7 млн. лв..

От ведомството на дадоха отговор на питане на TrafficNews по отношение на настояването на Община Пловдив, което бе отправено в края на септември. То бе обвързвано с приемането на средствата за заплати и настоящи разноски. 

Тогава се сложиха и въпроси дали Община Пловдив не е в положение на банкрут, като се е задействала така наречен процедура за финансово усложнение. Това е процедурата, при която общините нямат средства за разплащане и минават през възстановителен проект, координиран през финансовото министерство.

„ В писмото от кмета Здравко Димитров  Здравко Димитров Здравко Димитров Димитров е български политик, Областен шеф на област Пловдив. Роден е на не е посочено нормативно съображение, въз основа на което се желае заем от държавния бюджет, няма приложено и решение на общинския съвет за предоставяне на единодушие за вдишване на дълг в горепосочения размер в осъществяване на условията на закона.

Безлихвени заеми не се отпускат на общини, когато решението на общинския съвет за вдишване на дълг е признато след приключването на 39 месеца от неговото избиране. По този метод се подсигурява, че няма да бъдат насъбрани необезпечени задължения в тежест на новоизбраната локална власт. В този смисъл Министерството на финансите не би могло да вземе решение за разпределяне на подобен заем, защото това би било в несъгласие със Закона за обществените финанси ”, пишат от финансовото министерство.

От друга страна, Министерството на финансите няма законово съображение за разпределяне на безлихвен заем от централния бюджет на Община Пловдив, защото не се разпознава касов раздор по бюджета на общината.

Анализът на данните за касово осъществяване на бюджета на Община Пловдив към 31.08.2023 година демонстрира, че общината регистрира остатък по бюджета си в размер на 0,4 млн. лева, както и наличия в размер на 100,2 млн. лева, което е с 27 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Изпълнението на непрекъснатите данъчни доходи и на таксата за битови боклуци бележи доста положителни темпове, като към края на  август 2023 година осъществяването на приходите от налога върху недвижимите парцели е 66%, на налога върху транспортните средства - 63%, а на таксата за битови боклуци - 71% по отношение на признатите им планови годишни стойности в общинския бюджет.

По отношение на просрочени отговорности - към 31.08.2023 година общината регистрира 0,1 млн. лева просрочени отговорности към снабдители и не регистрира просрочени отговорности към личния състав, което също не кореспондира с отправеното искане за безлихвен заем за заплащане на заплати. Община Пловдив показва, че към същия интервал има 20,2 млн. лева несъбрани вземания, основно просрочени обществени общински вземания за налози и такси и вземания от наеми.

„ В тази връзка следва да се положат нужните старания и навреме да се подхващат съответните дейности за събиране на вземания, които доста надвишават просрочените отговорности на общината и с които тя би могла да погаси същите ”, се споделя в известието.

Въз основа на данните от годишните доклади за касово осъществяване на бюджетите на общините, оборотните ведомости, въведената информация в Регистър общински дълг и информацията за събираемостта на локалните налози към края на 2022 година, Община Пловдив не попада в кръга на общините с финансови усложнения през 2023 година, защото за нея не са налице три или повече от изискванията, избрани в закона.  

Към края на 2022 година за община Пловдив е налице единствено едно от изискванията – „ наличните към края на годината поети задължения за разноски по бюджета на общината надвишават 50 на 100 от средногодишния размер на регистрираните разноски за последните 4 години “, като регистрираните от общината задължения за разноски по бюджета на общината са 52,2 на 100 от средногодишния размер на регистрираните разноски за последните 4 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР