Министерският съвет внася в парламента законопроектите за държавния бюджет за

...
Министерският съвет внася в парламента законопроектите за държавния бюджет за
Коментари Харесай

Отпускът по майчинство може да се ползва и от баба или дядо

Министерският съвет внася в Народното събрание законопроектите за държавния бюджет за 2023 година,бюджетите на НЗОК и ДОО в период до 4 месеца от приключването на периода от Закона за обществените финанси, който е до 31 октомври на актуалната година. Четиримесечният период стопира да тече от деня на разформироване на Народното събрание до деня на конституиране на идващото Народно събрание. Това реши Народното събрание с признати на второ четене текстове от удължителния бюджет за 2022г.

Данъчните облекчения за деца, ненавършили пълноправие, както и за деца с увреждания, остават същите като през 2022г.

Отпускът по майчинство ще може да се употребява и от баба или дядо след навършване на шестмесечна възраст на детето, реши Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене разпореждания от удължителния закон за бюджета, с които се трансформира Кодексът на труда.

Със единодушието на майката след навършване на шестмесечна възраст на детето, отпускът по майчинство за остатъка до 410 дни може да се употребява вместо нея от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правно отношение, записаха народните представители.

Досега отпускът можеше да се трансферира на бащата и единствено в избрани случаи на родителите на майката или на бащата. Когато бащата е незнаен, отпускът можеше да се употребява от един от родителите на майката, а когато бащата е умрял - от един от родителите на майката или на бащата.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът по майчинство със единодушието на осиновителката може да се употребява вместо нея от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след приключване на шест месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на петгодишната му възраст, когато работят по трудово правно отношение, записаха още депутатите.

Асен Василев от " Продължаваме Промяната ", който е вносител на предлагането, изясни, че параграфът дава опция на баби и дядовци да употребяват отпуск по майчинство от шестия месец на детето, с цел да може майката да продължи да работи и да не се откъсва от трудовия развой. Това не носи спомагателен разход на бюджета, беше подкрепено и от общественото, и от финансовото министерство и дава опция и на служащите, и на компаниите да имат по-голяма еластичност по какъв начин се употребява отпускът по майчинство, уточни той. На второ четене предлагането на Асен Василев поддържаха 186 депутати и трима се въздържаха.

Запазват се ваучерите за храна, за възнаграждение на употребени за битови потребности ток и топлинна сила, природен газ и вода, за действия, реализирани от културни организации . Няма да се таксуват с налози ваучери до 200 лева месечно при избрани условия, реши Народното събрание.

Производителите на ток със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над 1 MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на електрическа енергия, и за сила създадена от въглища и водноелектрически централи сила, внасят във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без Данък добавена стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител, с интервал на доставка от 1 декември 2022 година до 30 юни 2023 година, като се изключи покупко-продажбите с балансираща сила. Размерът на целевата вноска се пресмята за всяка договорка.

Търговците на електрическа сила подават във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " декларация по пример, одобрена от министъра финансите, за всичките си доходи от продадена електрическа сила по свободно контрактувани цени, разноските, свързани с покупката и продажбата на тези количествата електрическа сила, както и размера на дължимите целеви вноски върху тези доходи: в период до 15 април 2023 година. Декларациите са за интервала от 1 декември 2022 година до 31 март 2023 г.; а в период до 15 юли 2023 година - за интервала от 1 април 2023 година до 30 юни 2023 година

В 15-дневен период от влизането в действие на този закон Агенцията за стабилно енергийно развиване, операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и търговците на електрическа сила подават във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " информация за задължените лица, записаха депутатите.

Парламентът не съумя да одобри дефинитивно измененията в Закона за удължение на Бюджет 2022. По предложение на ГЕРБ утрешното пленарно съвещание ще стартира с финалните текстове в закона.

След недопуснатите до разглеждане текстове, препоръчани от левицата, са тези, свързани в минималния размер на главната заплата на най-ниска служба, планувана за заемане от държавен чиновник - 850 лв. месечно от януари.

Пререкания сред ГЕРБ и Политическа партия

В следобедните часове Кирил Ананиев от ГЕРБ направи предложение за смяна в една от алинеите на Законопроекта за удължение на бюджета. Предложението му беше средствата по помощи и дарения по планове и стратегии на Европейски Съюз и обвързваното с тях съфинансиране да не бъдат пренасочвани за други настоящи разноски, с цел да не бъдат основани проблеми по усвояването на стратегиите и плановете, които са включени в оперативните стратегии и по ПВУ.

Служебният министър на финансите Росица Велкова първа отговори на това предложение и уточни, че " препоръчаното е недопустимо, тъй като ще можем да финансираме дейностите единствено с настоящите доходи, които постъпват през настоящия месец и няма да можем да използваме ресурса на единната сметка ".

" Централният бюджет е на минус 1,6 милиарда лева във фискалния запас, което значи, че ние няма да можем да платим пенсиите до 7-мо число, а ще би трябвало да чакаме да дойдат постъпленията по налог добавена стойност. Такъв текст слага пред несъблюдение настоящото финансиране ", съобщи Велкова.

Последва и гласоподаване, при което депутатите отхвърлиха предлагането на Ананиев. То получи поддръжка от 74 депутати, последва и прегласуване като при него предлагането получи 75 гласа " за ".

Десислава Атанасова от ГЕРБ се намеси и сподели, че е подкрепила предлагането на Ананиев, тъй като " то опровергава до голяма степен всички неистини, които се тиражираха от парламентарната естрада в продължение на една година, които се тиражираха даже и през днешния ден. Финансовия министър сподели, че бюджета е на алено. Росица Велкова сподели, че бюджетът е на алено с 1,6 милиарда лева Това гласоподаване сподели какъв брой своевременен беше вотът на съмнение, с който беше свалено вашето държавно управление, това гласоподаване сподели какъв брой сте бил неплатежоспособен като длъжностен министър. Настоящият длъжностен министър сподели, че в случай че предлагането бъде признато, няма да могат да се платят пенсиите през януари. Това е оценката за вашето ръководство. Една година шмекерия, че България е била в прелестно финансово положение. Днес стана ясно всичко " - това сподели Атанасова на Асен Василев от Политическа партия, аргументирайки своята теза, че той не може да ръководи държавен бюджет и добави: " Изобщо не си правете труда да бъдете предложение за финансов министър с втория мандат ".

Асен Василев пък отговори, че е мощно впечатлен " от новооткритите знания на Атанасова за бюджетиране ": " Централния бюджет би трябвало да е на недостиг, а парите да се харчат както е решило Народно събрание. Парите, които държавното управление има във фискалния запас в Българска народна банка са 16,6 милиарда лева, толкоз средства към този миг на годината сме нямали в последните 5 години. Не е шмекерия, парите отиват при жителите и при компаниите, а не при вашите обръчи от компании, които в действителност са в рецесия, както вие решавахте с Министерски съвет месец декември. Държавата за вашите другари е счупена, тъй като няма по какъв начин да им раздавате пари от централния бюджет на Министерски съвет. Разбирам за какво не желаете да съм финансов министър, тъй като ви въвеждам безпорядък в схемите ", сподели той.

Депутатите взеха решение да отсрочат за на следващия ден разискванията по останалите текстове от Преходните и заключителни разпореждания на удължителния закон за бюджета за тази година. Предложението направи националният представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). То бе признато със 139 гласа " за " и 68 - " срещу ".

Обратното предложение направи Цончо Ганев от " Възраждане ". Пленарна зала отхвърли предложенията за допустимост до разглеждане на предложенията, свързани с минималната работна заплата на левицата и на " Продължаваме Промяната ".

След като отменихме Коледата за българските деца с първото гласоподаване по параграф 12, дано най-малко да допуснем и приемем минималната работна заплата, настоя Асен Василев от " Продължаваме Промяната ". Той моли народните представители да обезпечат от началото на идната година работещите на минимална работна заплата да имат някакво по-адекватно възнаграждение. Кирил Петков обърна внимание, че оставят минималната работна заплата да бъде 710 лева и дефинира протичащото се като безсрамие. Наистина ме е позор да бъда част от това Народно заседание, съобщи той.

Разискванията по оферти от Министерски съвет удължителен закон за бюджета започнаха от 12:30 през днешния ден и продължиха близо седем часа. Депутатите ще продължат с разискването на останалите текстове на следващия ден.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР