Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на

...
Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на
Коментари Харесай

МС предложи Вера Найденова за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на Президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Проф. д.н. Вера Найденова с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на националното кино изкуство и просвета. Предложението е на Министерството на културата. Това оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Вера Найденова е родена в град Лазар Станево на 13 септември 1935 година Завършва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и театрознание в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Вера Найденова е професор, лекар на науките, критик и теоретик в региона на филмовото изкуство. Личност със забележителен и автентичен принос за духовното развиване на актуалната българска просвета, един от най-компетентните експерти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл.

Свидетелство за това са нейните книги „ Актьори на българското кино “ (в съавторство с Иван Дечев), „ Човекът на екрана “, „ Керваните на киното пътуват “, „ Георги Георгиев-Гец “, „ Кино - познато и непознато “, „ Екранизацията - безконечен спор? “, „ Унгарското кино 1964 - 2004 “, „ Съвременният киносвят. Критически етюди “ (четири модифицирани и допълнени издания). Също по този начин и десетките публикации, рецензии, портрети, студии за българското и международно кино на страниците на профилирания и всекидневния щемпел у нас и в чужбина.

Изключително стойностна е и дългогодишната й работа като учител в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където отдава познания и сила за професионалното създаване на генерации кино дейци.

Творческите и научни изяви на Вера Найденова са я наложили като неоспорим престиж и са й донесли високото колегиално самопризнание - един от „ доайените “ на нашата рецензия, както и премията на СБФД за студията „ Към портрета на Акира Куросава “ в книгата „ Нещо като автобиография или потта на жабата “, премията за книга - доктрина, история и рецензия на Българската кино академия - 2011 за „ Съвременният киносвят. Критически етюди “ и премията за оперативна рецензия и повсеместен креативен принос на Българската кино академия - 2015.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР