Министерският съвет реши България да се присъедини към Европейската декларация

...
Министерският съвет реши България да се присъедини към Европейската декларация
Коментари Харесай

България ще се присъедини към Европейската декларация за квантовите технологии


Министерският съвет реши България да се причисли към Европейската декларация за квантовите технологии (т.нар. Пакт за квантума). Министърът на електронното ръководство бе акредитиран да подпише документа. Декларацията е инициирана от Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз и е оповестена публично на 6 декември 2023 година. Към момента документът е подписан от осемнадесет страни членки - Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Нидерландия, Румъния, Испания, Словакия, Словения и Швеция, оповестиха от държавния пресцентър.

Декларацията преглежда напъните за развиване на Съюза в областта на квантовите технологии през призмата на отбраната на стратегическите активи, ползи, автономност и сигурност и като метод да се избегне обстановка на стратегическа взаимозависимост от източници отвън Европейски Съюз. В него се акцентира нуждата Европейски Съюз да построи личен потенциал за проучване и създаване на квантови технологии и произвеждане на устройства и системи, основани на тях, като в същото време влага в целия квантов пакет - от хардуера до софтуера и до приложенията и стандартите, в главните области на приложение на квантовите технологии: квантови калкулации и симулации, квантови връзки и квантови датчици и метрология.

Декларацията продължава към този момент възприетия от Европейски Съюз метод на приоритизиране на квантовите технологии, залегнал в голям брой документи и начинания. Присъединилите се към документа страни членки се ангажират да си сътрудничат за развиването на екосистема за квантови технологии, като крайната цел е превръщането на Европа в „ квантовата котловина “, във водещ район в международен мащаб за върхови достижения и нововъведения в региона на квантовите технологии.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР