Министерският съвет предлага да се приеме Закон за предоставяне на

...
Министерският съвет предлага да се приеме Закон за предоставяне на
Коментари Харесай

МС предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки

Министерският съвет предлага да се одобри Закон за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули. Проектът на закон е оповестен през днешния ден на Портала на Министерски съвет за публични съвещания.

Очаква се законът да вкара в българското законодателство условията на наставления на Европейски Съюз в тази област. Липсата на правна уредба по отношение на договорите за даването на цифрово наличие и цифрови услуги и на договорите за продажба на артикули, съдържащи цифрови детайли постанова запълването на тази празнина, показват от Министерски съвет.

За реализиране на цялостна съгласуемост сред наредбите на плана на Закон за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули с тези на Закона за отбрана на потребителите са направени нужните промени в Закона за отбрана на потребителите. Разпоредбите на оферти план на закон ще се ползват във връзка с условията за сходство на цифровото наличие, цифровите услуги и на стоките, в това число и на стоките, съдържащи цифрови детайли и на средствата за отбрана на потребителите в случаите на противоречие, написа още в претекстовете на вносителите.



Законопроектът съдържа механизми, които подсигуряват, че правата на потребителите не могат да бъдат ограничавани или заобикаляни. Всяка спогодба, с която авансово се изключват или лимитират правата на потребителите, както и отводът от права, са недействителни. Законопроектът подсигурява правата на потребителите като открива административно-правни и гражданско-правни механизми за отбрана. За нарушавания на правните правила се планува налагане на административни санкции на нарушителите, от страна на Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР