Министерският съвет одобри резултатите от участието на България в заседанието

...
Министерският съвет одобри резултатите от участието на България в заседанието
Коментари Харесай

МС одобри резултатите от участието на България в заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което се организира на 4 февруари в Лил, Франция.

Водеща тематика на полемиките беше включването на речта на омразата и закононарушенията от ненавист в листата на по този начин наречените „европейски престъпления“. Целта е да се даде обединен отговор на възходящите закани за правата на европейските жители, провокирани от екстремистки, расистки и хомофобски изявления.

В изявлението си министър Надежда Йорданова поддържа самодейността на Европейската комисия. Предложеното разширение може да способства за хармонизирано възстановяване на националната наказателноправна рамка по отношение на речта на омразата и закононарушенията от ненавист, в това число за отбрана на лицата от малцинствени групи. Бъдещите принадлежности, които ще бъдат признати въз основа на това правно съображение, следва да включват единствено предпазените признаци, планувани в Хартата на главните права.

Министрите разискаха и признаването сред страните членки на родителство, открито в границите на Европейския съюз. Беше приветствана концепцията за законодателна самодейност, защото единствено посредством законодателен акт ще може да се подсигурява най-хубавият интерес на детето при трансгранично придвижване и пренасяне. Според българската позиция при правенето на предлагането следва да се подходи с изключително внимание, с цел да бъде открит нужният баланс сред гаранциите за практикуване на правата, регламентирани от европейското законодателство, и компетентността на страните членки.

Разгледана беше и нуждата от съгласуване на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца. Навременното информиране на обществеността посредством особено основани платформи в обществените мрежи ще усъвършенства процеса на разкриване на изчезналите деца и ще подкрепи правоохранителните органи за тяхното търсене и връщане в фамилиите им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР