Министърът на земеделието Кирил Вътев призова българските производители на плодове

...
Министърът на земеделието Кирил Вътев призова българските производители на плодове
Коментари Харесай

Министър Вътев препоръча на земеделците: Сдружавайте се, за да стигате по-лесно до пазара!

Министърът на земеделието Кирил Вътев прикани българските производители на плодове и зеленчуци да се сдружават и кооперират, с цел да стигат по-лесно да българския пазар. Така ще се изравни съотношението сред импорт и локално произвеждане, сподели той, при откриването на ловния сезон край Челопечене:

" Подготвяме стратегия за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което желаеме да насърчим сдружаването и кооперирането сред производителите, тъй че и най-малкият и най-големият да имат еднакъв достъп до пазара. В тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще дава отговор на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият метод, по който и най-малкият може да стигне до огромните супермаркети ".

Процесът няма да е елементарен, само че би трябвало да стартира, с цел да бъдат арестувани производителите в бранша, уточни още министър Вътев:

" Все повече аграрни производители се отхвърлят от отглеждане на животни и от зеленчукопроизводство, както и на плодове. Още по-тъжното е, че това са хора, които, напускайки този бизнес, не остават в България ", сподели министър Вътев при откриването на ловния сезон в Челопечене, съобщи БНР.

Проверките на БАБХ и Национална агенция за приходите за цените на млякото и млечните артикули от производителя до потребителя ще приключат до края на месеца, съобщи министърът. Целта е да откри по какъв начин се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Такава инспекция са поискали и производителите на плодове и зеленчуци, съобщи Вътев. Резултатите ще бъдат мотив за съществени законодателни промени:

" Както в Закона за Данък добавена стойност, по този начин и в Закона за храните. Липсват ни регламенти за търговията със земеделска продукция. Под " земеделска продукция " в целия свят схващат всичко от полето до масата, а у нас малко е криворазбрано това разбиране и разбираме единствено селскостопанска продукция без готовите храни, които минават през съответните софтуерни процеси на преправка ".

Днес публично беше открит ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и различен дръпнат и малък дивеч.

" Бракониерството е огромен проблем освен за дивеча, то е огромен проблем и за земеделските стопани. До момента в тези два месеца нямам получени сигнали за бракониери ", уточни министър Вътев и изрично съобщи, че в случай че се получат сигнали, властта ще бъде безкомпромисна:

" Ако желаете персоналното ми мнение, бракониерите би трябвало да са в пандиза, а не в указател ".

Министърът акцентира, че и доста задгранични ловци демонстрират интерес към лова у нас. Той даде и образец:

" От Италия идват много ловци за лов на бекаси. Този лов е най-популярен в регионите на Странджа или в Югоизточното дружество ".

У нас право да ловуват имат към 150 000 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР