Министърът на здравеопазването няма правомощията да иска оставката на управителя

...
Министърът на здравеопазването няма правомощията да иска оставката на управителя
Коментари Харесай

Здравният министър не може да иска оставката на шефа на НЗОК, обявиха от Касата

Министърът на опазването на здравето няма пълномощията да желае оставката на шефа на Здравната каса. " Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК да се прави от Народното събрание. Целта е да се отстрани опцията да се оказва въздействие от страна на изпълнителната власт ".

Така от НЗОК разясниха поисканата по-рано през днешния ден от министър Кирил Ананиев оставка на шефа на Касата проф. Камен Плочев. 

Като причина за поисканата оставка беше посочено искане на Плочев за актуализация на бюджета на НЗОК поради дължими от Касата 200 млн. лв. на задгранични каси, като настояването било изразено в писмо до Народното събрание, без да е в съгласие то преди този момент със здравния министър.

От НЗОК акцентират, че в Закона за здравното обезпечаване е написано в какви случаи може да бъде преустановен мандатът на шефа на Здравната каса, и изпращането на такова писмо не е измежду тях. 

От Здравната каса изясняват, че са уведомявали неведнъж Министерството на здравеопазването за отговорностите към непознати каси, като голям брой писма за това са изпращани през 2015 година, а последното е от 2 февруари тази година. 

В последното писмо Плочев е уведомил министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева, че отговорностите на НЗОК възлизат на 271 358 066,67 лв., като 128 138 187,79 лв. са отговорностите към немските здравни фондове. В писмото се прецизира, че до края на годината изтича срокът за погашение на 207 430 621,17 лева, като по-късно ще стартират да се начисляват лихви. 

Към 31 януари просрочените отговорности на НЗОК към непознати здравни фондове възлизат на 133 571 232,07 лева, прецизират от Касата. 

Оттам показват, че писмо със същото наличие на 2 февруари е изпратено до всички парламентарни групи, защото шефът се избира от Народното събрание, като напомнят, че Плочев е определен с гласовете на всички парламентарни групи. 

" Писмото има единствено осведомителен темперамент и задачата е депутатите да бъдат осведомени с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, даже и отчасти осъществяване на това обвързване на страната към другите страни членки, единствено би подобрило имиджа на България, като правилен и сериозен сътрудник. Писмото няма темперамент на документите, с които се инициира нормативно откритата актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година ", допълват от институцията. 

Предвиждането на целеви дотации от държавния бюджет за изпълняването на отговорности не е процедура за актуализация на бюджета, акцентират от НЗОК. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР