Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и държавният

...
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и държавният
Коментари Харесай

Турският външен министър Хакан Фидан и държавният секретар Блинкън обсъдиха зърнената сделка

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън са провели през вчерашния ден среща в границите на 78-ото Общо заседание на Организация на обединените нации, на която са разискали необятен кръг от въпроси, в това число двустранните връзки и черноморската зърнена самодейност, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Анадолската организация.

Според турски дипломатически източници по време диалога, който се е състоял при закрити врата, са били разменени отзиви за „ съответни и градивни стъпки “, които могат да бъдат подхванати в близко бъдеще за задълбочаване на връзките сред двете страни.

Освен това Фидан и Блинкън са разискали въпроси като черноморската зърнена самодейност (за експорт на украинско зърно), участието на Швеция в НАТО и последните събития в Нагорни Карабах.

От своя страна Държавният департамент заяви, че Блинкън се е срещнал с Фидан, с цел да „ подчертае смисъла на връзките сред Съединени американски щати и Турция и да изрази мощна поддръжка за засилено икономическо и двустранно съдействие “.

Държавният секретар е подчертал и върху нуждата от оптимално бързо одобрение на присъединението на Швеция към НАТО от турския парламент, заяви представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън е благодарил на Турция за продължаващите ѝ старания за обновяване на черноморската зърнена самодейност и е „ насърчил поддръжката за напъните за преустановяване на враждебните дейности и за попречване на утежняване на филантропичната обстановка “ в Нагорни Карабах.

Срещата сред Блинкън и Фидан е траяла 35 минути.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР