Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи няма

...
Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи няма
Коментари Харесай

Османи за македонския клуб в Благоевград: Няма да е от полза за двете държави

Министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи няма да участва на отварянето на клуба на македонската общественост в Благоевград в неделя. Това съобщи самият той на днешния брифинг, така като нито този клуб, нито българските, които се откриват в Македония, са от изгода за македонската общественост в България или за българската в Македония.

Според него, нито откриването на клубовете в Охрид и Битоля, нито откриването на клуба в Благоевград ще подтикват развиването на добросъседските връзки сред двете страни. Тази негова позиция е подкрепена и от информацията за това кой финансира клуба в Благоевград. Този факт води до заключението, че този развой не може да служи за поощряване на македонската общественост, на ползите на македонските жители там, на връзките сред двете страни и на добросъседството.

„ Когато разбрах кой финансира клуба, ми стана ясно. Това е фондация от Канада, която има интернет страница и в случай че видите позициите по отношение на страната, по отношение на нейните стратегически ползи, ще видите, че не е от изгода на тези стратегически ползи и не чакам да бъде от изгода за жителите и за връзките сред двете страни. Фактът, че това съдружие финансира този клуб, за мен е задоволителен, с цел да оценя, че тази самодейност няма положителни планове ”, сподели Османи.

Според външния министър, не трябва да се разрешава на някого да отклонява дневния ред в името на политически и партийни ползи и означи, че откриването на такива клубове и в двете страни за момента може да задоволи някакви усеща, само че това не е дълготрайно решение.

Той акцентира, че връзките сред София и Скопие би трябвало да вървят в естествения коловоз в духа на другарство.

„ Полагането на първия камък за железопътната линия със София ще способства доста повече за македонците в България и българите в Северна Македония, в сравнение с това съревнование на клубове, което не регистрира чувствителността на момента и няма положителни планове ”, сподели Османи.

Първият човек на македонската дипломация акцентира, че жителите и тук, и в България имат безспорното право да откриват клубове , само че според законите – нещо, което е показал и на българския министър председател.

„ Случилото се в Охрид е срещу всевъзможни ползи на българската общественост. Нямам двойни стандарти, само че на дневен ред би трябвало да се върнат естествените добросъседски връзки, които са в духа на другарството ”, сподели Османи.

Той разгласи, че в идващите дни или седмици ще замине за София , с цел да договаря с ръководещите там за активизиране на работата на работните групи и за налагане на градивен дневен ред. Османи акцентира още, че макар всички проблеми, за първи път с България е реализиран стокообмен от над един милиард евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР