Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи

...
Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи
Коментари Харесай

Глас от Мадрид - може и да има по-голяма автономия за Каталуния

Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи рецесията в Каталуния да докара до разширение на статута на автономията на провинцията, съобщи БГНЕС.
" Изключвам независимостта, само че не и огромна автономност, макар че и в този момент това един от районите с най-широки компетенции и пълномощия освен в Испания, само че и в целия свят ", съобщи Дастис в отговор на въпрос за вероятния излаз от рецесията.
Според министъра, отстранения от служба водач на Каталуния Карлес Пучдемон " теоретично " може да взе участие в районните избори през декември. " Не зная какви ще са правосъдните дейности до 21 декември. Ако не отиде в пандиза до този миг, то той мисля не е лишен от правото да взе участие в изборите ", отбелязва Дастис.
Министърът предизвести последователите на независимостта на Каталуния да не бойкотират изборите, защото те бъдат извършени " съгласно закона и затова резултатите от тях би трябвало да бъдат приети след провеждането им ".
По-рано през вчерашния ден (29 октомври) каталунското държавно управление не признава решенията на Мадрид за уволняване на каталунския министър председател Карлес Пучдемон и за разпускането на районния парламент откакто бе провъзгласена независимостта на Каталуния.
Над 90% от гласувалите на локалния референдум на 1 октомври гласоподаваха за самостоятелност на Каталуния, само че самите участници бяха по-малко от половината от каталунските гласоподаватели - 43% от имащите право на глас, съгласно каталунските управляващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР