Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил
Коментари Харесай

Започват проверки в дневните центрове за хора с увреждания

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) да се извършат тематични инспекции в дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания. Проверките ще обзет и центровете за обществена рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), оповестиха от Социалното министерство.
Контролът ще бъде повишен и от страна на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД). " По този метод ще имаме цялостна картина до каква степен обособени недоволства на представители на хора с увреждания са основателни и по какъв начин можем да подобрим качеството на обслужването ", разяснява министърът по време на визитата си в Панагюрище.
Петков добави, че смисълът на тези инспекции е да се усъвършенства потреблението на немалкия запас, който и в този момент страната влага в тази система. Той напомни, че през 2017 година и при започване на 2018 година напъните на ДАЗД са били ориентирани към завишаване на контрола във всичките 276 Центъра за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в цялата страна.
89 са дневните центрове за деца и младежи с увреждания, които действат в страната, напомни министърът. Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания са 79. " Това е към 1/6 от всички обществени услуги, които към този момент ревизираме. За държавно делегирани действия в бюджета за тази година са отпуснати 230 млн. лева ", посочи министър Петков.
По време на визитата си в Панагюрище министър Петков посети дневен център за деца и младежи с увреждания и дневен център за пълнолетни лица с увреждания. Той се увери, че изискванията в двата центъра са положителни, а личният състав е интегриран. Министърът благодари на кмета на Панагюрище Никола Белишки за високото качество на обществените услуги в града. В срещата взе участие и регионалният шеф на Пазарджик Стефан Мирев. " Тук видяхме, че с цел да действат пълноценно дневните центрове, оказват помощ общините, оказват помощ и донори. Панагюрище е добър образец по какъв начин може посредством сливане на силите да се обезпечат всички нужни условия за хората с увреждания, тъй че те да се възвръщат ", разяснява Петков.
Той напомни, че се приготвя Законопроект за обществените услуги, чиято цел е възстановяване на достъпността и качеството на тези услуги.
В рамките на работното посещаване в Панагюрище министър Бисер Петков посети и „ Асарел Медет “ АД, където беседва с изпълнителния му шеф Делчо Николов и в детайли се срещна с производството на предприятието. Той показа, че е впечатлен, че компания с толкоз тежко произвеждане съумява да поддържа нулев травматизъм, с помощта на вложения в безвредни и здравословни условия на труд. Министърът се срещна и със стажанти в сдружението. Той напомни, че МТСП взаимно с МОН работят по законодателни промени, които да улеснят работодателите, които реализират дуално образование.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР