Mинистърът на отбраната Красимир Карачанов е замесен в извършваната търговия

...
Mинистърът на отбраната Красимир Карачанов е замесен в извършваната търговия
Коментари Харесай

Катя Матева в студиото на Бареков и Байрактаров: Каракачанов е участвал в търговията с БГ гражданство, престъпната схема не е започнала с Петър Харалампиев

Mинистърът на защитата Красимир Карачанов е забъркан в осъществяваната търговия с българско поданство. Престъпната скица не е почнала с Петър Харалампиев. Немалка част от придобилите българско поданство са регистрирани на ул. "Пиротска " 5, където в действителност се намира централата на Вътрешна македонска революционна организация.

Това съобщи Катя Матева, която е някогашен дълготраен държавен чиновник в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), в предаване "Бареков и Байрактаров без цензура ", което се излъчва всяка събота от 10:30ч. онлайн по телевизия "Евроком”.

Престъпната скица не е почнала с Петър Харалампиев, а е почнала от момента, в който Каракачанов получава концесия в организацията (метафорично казано). "Няма по какъв начин Прокуратурата да излезе с публично известие за неща, които не са доведени до край. Те са работили по съответен сигнал и са лимитирали кръга на хората, които са били осведомени с проблема. ", разяснява Матева.

Проблемът с корупционните афери и търговията с българско поданство не е единствено български, а към този момент и европейски, тъй като той ще бъде прегледан и дискутиран в Европейския парламент, чака се да бъдат наложени наказания на България,

стана ясно още от мненията на госта и водещите в студиото. Ако е на разположение търговия с поданство, това ще бъде сериозен удар против упоритостта на България за влизане в Шенген, установяваха те.

По думите на Катя Матева прокуратурата е била наясно с въздействието, което има Красимир Каракачанов и са изпитвали боязън да не изтече информация, която да попречи на следствието им. Има обстоятелства за търговия с българско поданство, които са документирани в правосъдно решение, само че не са изискани, разкри Матева и добави: „ Там се съдържат документални следи за метода, по който е издадено едно уверение ”.

Матева показа в студиото и статистика, съгласно която в интервала 2001 до първи май 2017 общия брой лица, кандидатствали за българско поданство, е 207 000 души. По-интересното е, че цели 20 000 са регистрирани в община Благоевград. „ Благодарение на това, броя на общиските съветници в община Благоевград е повишен с двама”, съобщи тя.

Като някогашен дълготраен държавен чиновник в Държавната организация за българите в чужбина Матева изясни каква е технологията за приемане на българско поданство ,

като акцентира, че настоящия закон е признат 1998 година и е в действие от 1999 година. В този първичен тип тя го дефинира като най-адекватен.

По-късно през 2001, когато Каракачанов е депутат, затова е имал правото на законодателна самодейност, е предложил за лицата от български генезис да отпадне условието за притежаване на български език. Това е облекчило доста процедурата, установи тя .

Така, с помощта на Красимир Каракачанов, хора които не знаят български език имат право да гласоподават в България, установи Матева.

Тя изясни и какви са другите благоприятни условия един чужденец, който не е от български генезис, да стигне досега, в който може да подаде молба за българско поданство.

Първият нужни документ бил "Виза Д " или тъй наречените дълготрайна виза.

Процедурата била следната: Кандидатът за българско поданство отива в консулството, с цел да изиска виза, само че би трябвало да има съображение по член 24, което дава по-разнообразни благоприятни условия, на които един чужденец може да получи в допълнение престояване. Някои от които са: да има компания с назначени най-малко 10 чиновници, да е търговски представител или да има брак с български жител.

Матева означи, че това е извънредно мъчно, тъй като претендентите в действителност не обитават на територията на България.

Тя показа, че даже претендентът да преодолее това условие, чак по-късно следва кандидатстването за "Виза Д " - дълготрайно престояване. След като направи 5 непрекъснати години жителство в България, тогава придобива опция да получи непрекъснато престояване.

Матева изложи и изискванията за хората, които имат компании и са живели в България. След като подадат молба, те би трябвало да удостоверят притежаване на български език,трябва да удостоверят и приходи, както и заплащане на налози и да се освободят от досегашното си поданство,но в края на 2013 отпадна условието за освобождение от досегашното поданство на съпрузи на български жители.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР