Министърът на околната среда и водите Емил Димитров откри рекултивираното

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров откри рекултивираното
Коментари Харесай

Министър Димитров откри рекултивираното общинско сметище на Симитли

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров откри рекултивираното общинско бунище на гр. Симитли.

" Радвам се да видя, че от ден на ден общински сметища се рекултивират. Това е от голямо значение за околната среда. Правим всичко допустимо да наваксаме забавени с 6 години процедури. Само преди седмица завърши рекултивацията в Бобов дол, през днешния ден в Симитли. Трябва да приключим всички, тъй като другояче страната ще търпи големи наказания ", съобщи министър Димитров.

Проектът е на обща стойност 1 492 696,96 лева и е финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. В церемонията по приемането на техническата рекултивация участваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, представители на компанията реализатор на плана и други публични лица.

Реализирането на техническата рекултивация ще докара до ограничение на неподходящото влияние на депонираните боклуци върху околната среда. Осигурява се отбрана от навлизане в депото на повърхностните води и тяхното отклоняване отвън тялото на депото, събиране и отклоняване на инфилтрираните води, запазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване от отпадъчното тяло. Последващата биологична рекултивация ще бъде осъществена след 2 месеца.

Министерството на околната среда и водите подкрепя общините в осъществяване на отговорностите им за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не дават отговор на нoрмативните условия, както и за създаване на нови районни системи за ръководство на отпадъците.

Депото за неопасни битови боклуци на Община Симитли се експлоатира от осемдесетте години на предишния век до 2017 година, когато използването му е спряно. То е било едно от неотговарящите на нормативните условия на Европейски Съюз и неговата рекултивация ще способства за осъществяване на отговорностите на България за техническа рекултивация на депа за неопасни боклуци по процедура „ Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз по дело С-145/14 ".

По тази процедура, с общ показателен бюджет от 120 млн. лева, от поканените 56 общини са подадени 55 планови оферти.

Допълнително, вследствие на подхванатите дейни дейности от страна на Министерство на околната среда и водите, от държавния бюджет за 2019 година са обезпечени 70 млн. лева за финансиране на планове на общините за рекултивация на общински депа за неопасни боклуци, които не дават отговор на нормативните условия. Финансирането се прави посредством Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР