Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разговаря днес

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разговаря днес
Коментари Харесай

Министър Сандов разговаря с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов беседва през днешния ден с представители на протестиращите от „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ ЕАД – Димитровград.

Юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев показа протестно писмо с искане централата да бъде пусната в употреба колкото може по-скоро. Министър Борислав Сандов съобщи, че решението за това не е негово, а на притежателя, който би трябвало да извърши предписанията за ремонт от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, с цел да приведе активността на оператора в сходство с условията на екологичното законодателство.

„ За страдание представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е осъществен главен ремонт “, сподели министър Сандов на брифинг след срещата. Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда на място е открила, че има по-скоро имитационен ремонт, само че не са изпълнени условията на комплексното позволение и на насилствената административна мярка, с която беше спряна активността на централата.

„ Ако взема решение предприятието да проработи, аз ставам извършител. Имаме неоправдателно решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, с което България е наказана за наднормени равнища и редовно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите отговорности, не мога по никакъв метод да позволи предприятието да оперира сега “, безапелационен беше министърът.

Дейността на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ в Димитровград беше спряна наложително на 21 април със заповед на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково поради нарушавания на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково удостовери предварителното осъществяване на заповедта. На 12 май Съдът на Европейски Съюз в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния регион на страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР