По-малко от месец остава преди провеждането на петите за България

...
По-малко от месец остава преди провеждането на петите за България
Коментари Харесай

Евроизборите: Какви са особеностите на изборните правила в държавите от ЕС?

По-малко от месец остава преди провеждането на петите за България избори за евродепутати.

Макар и изборите за членове на Европейския парламент да са наднационални, всяка страна членка избира евродепутатите си по отношение на своето законодателство.

Датата на евроизборите

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  2 мин. " Има двойно повече велосипедисти ": Промененото придвижване в центъра на София към този момент остава  От Алдо Моро до Зоран Джинджич – политическите убийства и офанзиви, белязали Европа 12 мин. От Алдо Моро до Зоран Джинджич – политическите убийства и офанзиви, белязали Европа  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  „ Връзките ни са стабилизиращи за света “: Китай посрещна Путин с грандиозна гала (СНИМКИ) 4 мин. „ Връзките ни са стабилизиращи за света “: Китай посрещна Путин с грандиозна гала (СНИМКИ)  5 мин. " Да разберем Европа ": Какво съставлява Европейският парламент?  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  2 мин. " Има двойно повече велосипедисти ": Промененото придвижване в центъра на София към този момент остава  От Алдо Моро до Зоран Джинджич – политическите убийства и офанзиви, белязали Европа 12 мин. От Алдо Моро до Зоран Джинджич – политическите убийства и офанзиви, белязали Европа  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  „ Връзките ни са стабилизиращи за света “: Китай посрещна Путин с грандиозна гала (СНИМКИ) 4 мин. „ Връзките ни са стабилизиращи за света “: Китай посрещна Путин с грандиозна гала (СНИМКИ)  5 мин. " Да разберем Европа ": Какво съставлява Европейският парламент?

Има и някои общи правила. Евроизборите ще се проведат на 9 юни съвсем на всички места, само че в Латвия, Малта, Словакия и Италия те ще са на 8 юни (събота). В Ирландия и Чехия вотът ще е на 7 юни, а в Нидерландия – на 6 юни.  В Естония ще се гласоподава  от 3 до 9 юни.

В Гърция се гласоподава на 8 юни по пощата и на 9 юни в секциите. Ако гласовете по пощата не са пуснати до 17 часа локално време, се смятат за невалидни.

Има разлика и в часовия диапазон, в който гласоподавателите могат да упражнят гласа си. В България изборният ден може да продължи до 21 часа.

В Кипър урните са отворени до 18 часа, а в Гърция – до 19 часа.

В Румъния краят на изборния ден е в 22 часа, само че в случай че има чакащи гласоподаватели пред секциите, може да бъде продължен до 23:59 часа.

Изборни правила

Изборите за представители за Европейския парламент се организират по пропорционалната изборна система.

В последния състав на Екологичен потенциал междинната възраст на българските евродепутати е измежду най-ниските

Гражданите на Европейски Съюз, пребиваващи в друга страна от Европейски Съюз, могат да гласоподават. Интересно е, че могат и да се кандидатират оттова.

Бившият английски евродепутат сър Греъм Уотсън се надява да се завърне в Европейския парламент през юни, откакто беше поканен да се кандидатира в Италия от алианс, подкрепян от някогашния министър председател на страната Матео Ренци. Уотсън е представлявал Англия от 1994 година до 2014 година Сега е претендент за член на Екологичен потенциал от Италия и е повдигнат от обединението „ Съединени европейски щати “.

Брой евродепутати по страна

Броят на членовете на Екологичен потенциал, определени от всяка страна от Европейски Съюз, се договаря преди всеки избор и се основава на правилото на намаляваща пропорция, което значи, че всеки член на Екологичен потенциал от по-голяма страна съставлява повече хора, в сравнение с член на Екологичен потенциал от по-малка страна.

Минималният брой евродепутати от всяка страна е шест, а оптималният брой е 96.

Броят на евродепутатите, които ще бъдат определени във всяка страна на европейските избори през 2024 година:

Германия: 96

Франция: 81

Италия: 76

Испания: 61

Полша: 53

Румъния: 33

Холандия: 31

Белгия: 22

Гърция: 21

Чехия: 21

Швеция: 21

Португалия: 21

Унгария: 21

Австрия: 20

България: 17

Дания: 15

Финландия: 15

Словакия: 15

Ирландия: 14

Хърватия: 12

Литва: 11

Словения: 9

Латвия: 9

Естония: 7

Кипър: 6

Люксембург: 6

Малта: 6

На европейските избори ще бъдат определени 720 евродепутати

Избраните евродепутати работят за образуване на политически групи. На първата си пленарна сесия, на която се събират всички членове на Екологичен потенциал, новият парламент избира ръководител. На последваща сесия Парламентът ще избере новия ръководител на Европейската комисия, а по-късно ще прегледа и утвърди целия колегиум на комисарите.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР