Министърът на образованието сезира КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет

...
Министърът на образованието сезира КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет
Коментари Харесай

Министър Денков сезира КПКОНПИ срещу ректора на ТУ-София, сам си разписал бонуси |

Министърът на образованието сезира КПКОНПИ против ректора на Техническия университет в София.

Писмото на акад. до ръководителя на Антикорупционната комисия в оставка   от 25 януари против проф. дн инж. Иван Кралов е учредено на одит на МОН, който е посочил, че той е разписвал заповеди, с които самичък си е давал парични награди и по този начин е нарушавал закона.

Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лв. спомагателни хонорари, на някои хора - по повече от един път за месец.



Одитът в ТУ-София е осъществен от Звеното за вътрешен одит в МОН след сигнал от някогашния зам.-ректор на университета проф. Веско Панов. OFFNews писа за него по отношение на анулирания от съда избор на ректор на ТУ-София през 2019 година и отхвърли на министър Денков да назначи длъжностен, след което проф. Кралов беше избран отново от Общото заседание.



В писмото си от 29.12.2021 година до министъра проф. Панов писа, че в университета се раздават бонуси и награди без правила и еднолично, че за един и същи труд се получават пари по разнообразни канали.

Одитът

Министър Денков разпорежда одита на 7 януари. Той обгръща интервала 01.11.2021 г.-10.01.2022 година Докладът с констатациите е от 21 януари. Видно от тях, за този интервал са издадени 68 заповеди за погашение на спомагателни трудови хонорари. 47 - за заемащи управителни функционалности, 39 - за личен състав, който не е научно-преподавателски с управителни функционалности.

През ноември и декември ректорът на ТУ-София е подписал заповеди за изплащането на спомагателни трудови хонорари за значителен принос при осъществяване на служебните отговорности. В описите с наградените попада и неговото лично име. По този мотив министърът на образованието написа до ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) следното:

" В приложените към тях (към заповедите - бел. ред.) описи на лицата, които да получат парични награди попада и самият той (ректорът - бел. ред.), от което следва, че е упражнил пълномощия в собствен частен интерес, в противоречие на член 58 от ЗКПКОНПИ (Закон за Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество - бел. ред.) и съставлява знак за съществуване на спор на ползи. Така издадените заповеди са в нарушаване на член 11, изречение 2-ро от Вътрешните правила за работна заплата, където е регламентирано, че паричните награди на ректора се дефинират от ръководителя на Общото заседание на ТУ - София, което от своя страна не подхожда на член 29, алинея 2 от Закона за висшето обучение ".



Сумите

По заповед №3605/11.11.2021 година са платени 179 000 лева на 88 преподаватели. 4 800 лева от тях ректорът подписал за себе си, излиза наяве от одитния отчет.

От 17 декември 2021 година до 10 януари 2022 година са издадени още две заповеди за спомагателни хонорари. Те са подписани от ректора и основната счетоводителка доцент доктор инж. Лидия Гълъбова. Със Заповед № 4005/16.12.2021 година е подредено със заплатата за декември да се изплатят парични награди за значителен принос при осъществяването на служебните отговорности на преподавателите и чиновниците, работещи по трудов контракт. Мотивът е постигането на позитивни финансови резултати на университета през 2021 година Размерът на наградите е процент от главните месечни заплати. В докладна зам.-ректорът доцент Росен Радонов предлага ректорът да получи 200% от главното му заплащане.

Предложението за паричните награди е на главната счетоводителка в отчет от 7 декември 2021 година В него тя регистрира 24 083 695 лева при бюджет в размер на 29 187 000 лева

Докладът за погашение на парични награди не е заведен през деловодната система.

Към заповедта има 7 приложения, които съставляват лист на получателите и възнагражденията им като %. Част от хората са включени по два пъти - установяват инспекторите. Един от тях е ректорът проф. Кралов, който като ректор взема 200%, а като професор - 100%. Главната счетоводителка също е включена два пъти - един път като основен счетоводител с 200% и един път като основен помощник със 100%. Помощник-ректорът Николай Николов е избран за две спомагателни суми - 200% като пом.-ректор и 200% като началник на катедра. Васил Цв. Цанов фигурира с добавка от 100% като помощник и 200% като началник отдел.

" От изложеното следва, че на проф. дн инж. Ив. Кралов е несъмнено в допълнение заплащане за осъществяване на длъжността ректор и за осъществяване на академичната служба „ професор ”. В качеството си на ректор същият не може да получава други хонорари, с изключение на избраните му в Наредба №23 от 27.08.2020 година за метода за установяване на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши учебни заведения по договорите за ръководство, подписани с министъра на образованието и науката.

Изплатено ДТВ за длъжността „ ректор “ се вижда и от фиша за заплатата за месец декември ", пишат инспекторите в отчета си до министър Денков.

" С оглед обстоятелството, че в листата на лицата, които следва да получат парични награди попада и самият той следва, че е упражнил пълномощия в собствен частен интерес, в противоречие на член 58 от ЗПКОНПИ, което съставлява съществуване на знак за спор на ползи - пишат инспекторите. - Заповедта нарушава Вътрешните правила за работна заплата, съгласно които паричните награди на ректора се дефинират от ръководителя на Общото заседание на ТУ — София. Посочената наредба от своя страна не подхожда на член 29, алинея 2 от ЗВО (Закон за висшето обучение - бел. ред.), според която ръководителят на Общото заседание съставлява висшето учебно заведение по трудовото правно отношение за заеманата от ректора академична служба ", изясняват те.

" От заповедта не излиза наяве по какъв начин е оценен приносът и какви са критериите, по които избран размера на възнаграждението " - се споделя в одитния отчет.

Ректорът изяснява пред инспекторите, че критериите за установяване на приноса на преподавателите са написани в Правила за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав на ТУ-София, основани на просветителната, научната и административна активност, признат от Академичния съвет в края на март 2021 година, както и че ТУ-София има електронна система, посредством която се генерира автоматизирано класирането на преподавателите въз основата на попълнените от тях и тествани от длъжностни лица данни.

Относно метода за установяване на процентите за другите длъжности той разяснява:

" Методът за установяване на процентите е експертна оценка на отрасловите ръководители, одобрена от ректора на ТУ-София. Критериите при определянето на персоналния принос на всеки работещ са сложни и включват: подготовка и качество на осъществяване на служебните отговорности, спомагателен принос за повишение на престижа на ТУ-София, успеваемост и реализиране на управнически резултати за управителните длъжности, брой обучавани и управлявани студенти в главните звена, както и наличие/липса на нарушавания и санкции. Критериите са разисквани и признати на ректорски съвет ".

0% принос, 0 лева
бонус

Не всички преподаватели и чиновници получават награди. 22-ма имат 0% принос и, надлежно, 0%
бонус. За някои това звучи разумно: били са по майчинство, освободени са през годината или са назначени преди малко, или пък са били в нескончаем неплатен отпуск. За други яснотата се губи:

" Тези, неполучили ДТВ, са уронили имиджа на университета, не извършват редовно и качествено отговорностите си, както и наредбите на директните си ръководители и/или имат наложени/в развой на налагане санкции " - изяснява ректорът във въпросника до инспекторите. Какво съответно значи уронване на престижа, качествено/некачествено осъществяване, какви разпореждания не са били изпълнени и за какво - това не излиза наяве.

От своя страна, инспекторите допълват, че " разпоредбите за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав на ТУ—София не са част от Вътрешните правила за работна заплата. За непреподавателския личен състав не са написани такива правила и критерии за оценка на приноса " и заключават, че " гореизложеното е причина за индивидуалност и неяснота при разпределение на сумите еднолично от ректора, зам.-ректорите, пом.-ректора и ръководителите, директно подчинени на ректора ".

Обществени поръчки

Допълнителни хонорари има и за ангажирани с действия по публичните поръчки. За одитирания интервал те са 18. През октомври, ноември и декември с З заповеди са избрани хората с
бонуси и сумите. За октомври на 36 преподаватели и чиновници са изплатени общо 6 500 лева, за ноември - на 44 са преведени 8 470 лева, за декември - 6 530 лева на 32 преподаватели и чиновници.

Оценяване на приноса

Основа за раздаваните спомагателни суми са Правила за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав на ТУ-София, импортирани с отчет от 24.03.21 година от проф. Кралов за разглеждане от Академичния съвет. В скалата на точките за ректора са избрани най-вече — 200 т.

По този мотив в одитния отчет написа: " Определянето на точки, свързани с изплащането на ДТВ за длъжността „ Ректор “ е в противоречие с член З, алинея 2 от Наредба № 23 от 27.08.2020 година за метода за установяване на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висиш учебни заведения по договорите за ръководство, подписани с министъра на образованието и науката ".

Чл. 3, алинея 2 от Наредба 23 гласи: " Не може да се получава заплащане за изпълняването на длъжността ректор отвън избраното при изискванията и реда на тази разпоредба ".

Правилата са признати на Академичен съвет в края на март. Според тях приносът на един учител се дефинира посредством нормиран брой точки на база на критериите за принос по дадена формула, която не е приложение към Вътрешните правила за работната заплата (ВПРЗ). Преподавателите се класират съгласно нормираният им брой точки в низходящ ред. На първия се дава ДМС в размер на 16 000 лева на годишна база. На всички останали се дефинира тяхното ДМС по същата формула. ДМС се дава на тези, които имат над 1 800 лева на годишна база.

" Правилата за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав не са обвързани с ВПРЗ на ТУ-София и по-конкретно с член 10, алинея 5. Те се отнасят единствено до преподавателския състав на университета, т. е. за установяване на парични награди за принос на чиновниците на университета липсват правила и критерии, което крие риск от субективното им установяване и липса на бистрота "  - написа в одитния отчет.

Според разпоредбите паричните награди се дефинират със заповед на ректора или упълномощени от него длъжностни лица по отчет на директния началник в границите на фонд " Работна заплата ". Наградите за ректора дефинира ръководителя на Общото заседание. Последното обаче опонира на Наредба 23/27.08.2020 година за метода за установяване на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши учебни заведения по договорите за ръководство, подписани с министъра на образованието и науката, отбелязва отчетът и коментира, че " на ректора могат да се дефинират и изплащат ДТВ и награди единствено по отношение на академичната му служба, само че не и в качеството на ректор , с изключение на избраното в Наредба № 23/27.08.2020 година "

Одитът демонстрира още нещо - няма предел за спомагателните хонорари за 2021 г. 

А също: че парите за държавните висши учебни заведения за " допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COVID-19 " в ТУ са раздадени като добавки . Правителството ги отпуска с Постановление на Министерски съвет 370 на 4 ноември 2021 година Общата сума е 1 419 230 лева От тях за прехрана на образованието са избрани 1 297 350 лева, а за стипендии - 121 880 лева

" Парите се разпределят като добавки към заплатите по предложение на профсъюз " Висше обучение и просвета " (КНСБ). Академичният съвет на ТУ-София взема решение със заплатата за декември да се платят по 830 лева на всяко лице, съразмерно на отработеното време " - пишат инспекторите.

За ноември и декември 2021 година със заповеди на ректора са изплащани и спомагателни хонорари за извършени часове над нормативната аудиторна претовареност.

Препоръки

На база констатациите си инспекторите насочат 13 рекомендации. Две от тях са за актуализиране на Вътрешните правила за работна заплата за одобряването на справедливи критерии за оценка на значителния принос при осъществяване на служебните отговорности. И в тази част от отчета инспекторите акцентират, че " определянето на премиите за значителен принос със заповеди на ректора липсват критерии за оценка на осъществяването, както и доказателства за тази оценка на слушателите (...), т. е. не е явен правилото на установяване на размера на премиите, което се отнася и за изплащането на спомагателните хонорари изплатени през м. ноември и декември 2021 година "

От ТУ показват проект за осъществяване на рекомендациите с посочен период и виновни длъжностни лица.

Мнение

В края на отчета инспекторите показват следното мнение:

- вътрешните правила за работна заплата не са обновени по отношение на направените промени в размера на спомагателното заплащане за трудов стаж и професионален опит, избрани в новия КТД, както и не са обвързани с признатите Правила за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав на ТУ — София и електронната система Е — СОПКОНИ, посредством която се генерира автоматизирано класирането на преподавателите въз основата на попълнените от тях и тествани от длъжностни лица данни;

- за непреподавателския личен състав не са написани такива правила и критерии за оценка на приноса;

- при разпределението на средствата за спомагателното материално стимулиране (парични награди) липсват справедливи критерии за оценка на значителния принос на чиновниците при осъществяване на служебните им задължения;

- за интервала ноември и декември 2021 година и януари 2022 година (начислени и иден за изплащане) ежемесечно са раздавани спомагателни хонорари под формата на в допълнение материално стимулиране, спомагателни трудови хонорари и награди;

- самостоятелният % за персонален принос е избран необективно и непрозрачно от ректора, зам.-ректорите, пом.-ректора и ръководителите, директно подчинени на ректора със съответната заповед, подписана от ректора;

- неналичието на нормативна уредба по отношение на годишен предел за погашение на в допълнение материално стимулиране, спомагателни трудови хонорари и награди в държавните висши учебни заведения дава опция за погашение на обществени средства в огромен размер;

- при установяване на спомагателните хонорари за в допълнение материално стимулиране, спомагателни трудови хонорари и награди за м. ноември и декември 2021 година не са спазени правилата на член З, алинея от Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш, според който ръководителите на организациите дават отговор за реализиране на финансовото ръководство и надзор във всички ръководени от тях структури, стратегии, действия и процеси при съблюдаване на правилата за правомерност, положително финансово ръководство и прозрачност;

- с бюджетни средства на 10.12.2021 година са изплатени 13 398,41 лева за хонорари на цивилен контракти (хонорари), които завършват на 31.10.2021 година по план № 2020-1-BG01-КА-079237 по КД 2 „ Сътрудничество за нововъведения и продан на положителни практики ”, Сектор „ Висше обучение “ по стратегия „ Еразъм + ”. В тази връзка от управлението на ТУ-София е пояснено, че след възобновяване на разноските от ръководещия орган, краткотрайно предоставените от бюджета средства ще бъдат възобновени в бюджета на университета, което ще бъде проследено при идващ одитен ангажимент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР