Министърът на образованието Красимир Вълчев посети в понеделник няколо онлайн

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев посети в понеделник няколо онлайн
Коментари Харесай

Министър Вълчев участва в онлайн часове

Министърът на образованието Красимир Вълчев посети в понеделник няколо онлайн урока в шуменското СУ " Сава Доброплодни ", прегледа и новосъздадения център за образование по националната стратегия " Изграждане на учебна STEM среда ".
В действително време Вълчев " влезе " при възпитаници от 9 " в ", които имаха интегриран урок с химика Елисавета Димова и географа Веселин Жечев, оповестяват от школото. С опциите на новия център преподавателите организираха демонстрации с практическо приложение - по какъв начин се прави саламура за туршия, сирене или зимнина и по какъв начин се мери киселинността на другите типове почви.
Преподавателите Ангел Ангелов и Мадлена Станчева пък, демонстрираха устройства, които работят със основани стратегии от възпитаници. Впечатляваща беше роботизирана ръка, основана и програмирана от осмокласника Мартин Жечков, която подготви кафе за госта Вълчев. Той бе посетител и в часове по хореография, музика, по " технологии и предприемачество " и програмиране.
По думите на министъра, STEM центровете демонстрират образно какъв брой добра концепция са, само че цялостните резултати от тях ще почувстваме, когато децата стартират да се образоват. " Тази среда е доста по-мотивираща за учениците, дава доста повече благоприятни условия, изключително за ученето на естествени науки. Ние като общество имаме основен интерес от това да повишим резултатите на децата по естествените науки, да мотивираме повече от тях да се включат в инженерно механически специалности. Това е задачата на този модел за учене в STEM центрове. Работим по създаване на такива центрове в още 2 000 учебни заведения. Нашите планове демонстрират, че са нужни сред 450 и 500 млн.лв., които могат да бъдат обезпечени през идващите 4-5 години ", разяснява в края на визитата си министър Красимир Вълчев.
Според него, българските учители са посочили, че са добре готови преди една година, когато трябваше да започват електронно образование. В плановете за STEM центровете е заложено и в допълнение образование на учителите.
STEM центърът в СУ " Сава Доброплодни " в Шумен е финансиран с 280 000 лева по националната стратегия, а учебното заведение взе участие със съфинансиране 120 000 лева от своя бюджет за преобразяване на тавански пространства в уютна образователна база.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР