Министърът на образованието и науката оспорва решението на Административния съд

...
Министърът на образованието и науката оспорва решението на Административния съд
Коментари Харесай

МОН оспорва връщането на Иванка Киркова като шеф на образова...

Министърът на образованието и науката оспорва решението на Административния съд в Пловдив, с което магистратите анулираха неговата заповед за дисциплинарно уволняване на началника на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова. Вчера е постъпила касационна тъжба против решението, сподели пред " Марица " представителят на Административния съд под тепетата Миглена Найденова.

Процедурата е дубликат да бъде връчен на Киркова, след което тя има 14 дни за отговор. След това делото се препраща на по-горна инстанция - във Върховния административен съд, който би трябвало да удостовери или да промени решението на пловдивските съдии.

Те се произнесоха, че производството за дисциплинално уволняване е било извършено при позволено значително нарушаване на административно-производствените правила и това прави заповедта нелегално издадена. В претекстовете си съдът уточни, че е налице хипотезата на чл.93, ал.2 от ЗДСл - дисциплинарно наказващият орган не е изслушал държавния чиновник или не е приел и разискал писмените му пояснения. Когато това е по този начин, по закон съдът анулира дисциплинарното наказване, без да преглежда разногласието всъщност.

В случая Иванка Киркова не е била изслушана от министъра на образованието, преди да се издаде заповедта за дисциплинарното й уволняване. Това събитие е безспорно открито в хода на делото и не е противоречиво сред страните, безапелационни са от Административния съд в Пловдив. Съдебното решение на първа инстанция е от 27 октомври.

Решението за уволнението на Иванка Киркова пък бе взето при започване на юли от комисия след извършени сложни инспекции от звеното за вътрешен одит на МОН. Проверки имаше във всички Регионални ръководства на образованието след встъпването в служба на служебния кабинет. Дисциплинарно уволняване бе наложено и на началника на РУО-Видин, а шефовете в Шумен, Хасково и Враца бяха пенсионирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР