Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше сред ключовите

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше сред ключовите
Коментари Харесай

Министър Кралев в Европейския парламент: България e aктивен партньор в борбата с корупцията в спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше измежду основните оратори в панела на високо ниво " Време е да действаме за Европа против спортни операции ". Събитието се организира в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Форумът беше открит публично от Красен Кралев, еврокомисаря по спорта, младежта, културата и образованието Тибор Наврачич, заместник-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Батани-Драгони и спортния министър на Словения Мая Бренчич. Основният фокус на конференцията беше така наречен спогодба " Маколин ", която се отнася за манипулиране на спортни надпревари.

Министър Кралев уточни, че уреждането на мачове е една от главните закани пред актуалния спорт и разрешаването на този проблем е приоритет за държавните управления, за спортното придвижване и за правоприлагащите органи в целия свят. Красен Кралев съобщи, че насърчаването на европейските полезности посредством спорта, битката против използването на допинг в спорта и битката против уреждането на спортни срещи са измежду основните цели на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. " Искаме да активизираме напъните си за отбрана на честната игра в спорта и да притеглим внимание към тематиката ", уточни той. Според спортния министър процесът на основаване на Българската национална платформа против операциите и корупцията в спорта към този момент е почнала под управлението на ММС. Министерството инициира основаване и развиване на национални платформи и съдействие сред заинтригуваните държави-членки на Европейски Съюз. Това събитие се организира през месец април във Варна и на него участваха представители на държавните управления на 19 държави-членки на Европейски Съюз. Като продължение на тази среща българската прокуратура стартира публична преписка с всяка институция, ангажирана в битката против фиксирането на мачове, за основаване на междуинституционална работна група за попречване на всевъзможни операции и корупция в спорта.

 Снимка 360436
Източник:

Красен Кралев даде образец с Българския футболен съюз, които под управлението на УЕФА сполучливо са се противопоставили на фиксирането на мачове. " Това демонстрира, че федерациите могат да бъдат по-ефективни в предотвратяването на операции на спортни надпревари ", разяснява той.

Кралев изрази увереността си, че напъните на институциите и спортните организации в Европа ще оказват помощ за решаването на казуса с уредените мачове на национално и европейско ниво, посредством предприемането на целенасочени и твърди стъпки. " Нуждаем се от навременни ограничения на всички равнища в спорта - от предварителна защита в най-ранна възраст до непоколебим надзор на разпоредбите във връзка с дейните спортисти ", сподели Красен Кралев. Той съобщи поддръжката си за приемането на Конвенцията " Маколин " като ефикасен способ против потреблението на спорта като средство за приемане на противозаконни облаги посредством измами. Кралев бе безапелационен, че застоя в договарянията по приемането на Конвенцията би трябвало да бъде преодолян.

Българският състезателен министър изясни, че измежду главните цели на идната среща на шефовете на Европейски Съюз по въпросите на спорта, която ще се организира на 11 и 12 юни в София, е да покаже какъв брой е значимо да бъде призната Конвенцията " Маколин ". " Планираме да проведем полемика за предприемане на съответни стъпки напред, с цел да намерим работещи решения за разпространение и използване на Конвенцията. Считаме, че е пристигнал моментът да обсъдим предстоящата изгода от този документ и вероятния му принос в актуалната изменяща се среда ", разяснява още Красен Кралев.

Министър Кралев бе поканен да изнесе главната встъпителна тирада на Форума в Екологичен потенциал от евродепутата Богдан Вента, който през 2017 година бе назначен от Комисията по просвета и обучение на Екологичен потенциал за докладчик по законодателното предложение на Европейски Съюз. По време на събитието беше извършена полемика сред представители на букмейкърите, регулаторните органи за залагания, Интерпол, правосъдните органи, спортните организации и спортистите.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз по безапелационен метод върна тематиката за битката с уреждането на мачове в дневния ред на Европейски Съюз, откакто беше в застой в последните години, поставяйки я измежду главните си цели. Присъстващите акцентираха заслугите на България за възобновяването на дебатите по отношение на приемането на Конвенцията " Маколин ", което е блокирано само от страна на Малта.

 Министър Кралев с основна тирада против спортните операции в Европейския парламент на следващия ден
Министър Кралев с основна тирада против спортните операции в Европейския парламент на следващия ден

По време на форума ще бъде извършена значима полемика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР