Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна президента на

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна президента на
Коментари Харесай

Министър Пулев показа на арменския президент българския суперкомпютър

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев срещна президента на Армения Н.Пр. Вахагн Хачатурян с опциите, които дава за науката и бизнеса българският суперкомпютър Discoverer. Той е първата на Балканите високопроизводителна изчислителна машина и обработва данни със скорост 6 млн. милиарда /16 000 000 000 000 000/ интервенции в секунда.

Министър Пулев разиска с Н.Пр. Вахагн Хачатурян и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната промишленост на Армения, активизиране на съдействието в областта на нововъведенията, високите технологии, както и в региона на изкуствения разсъдък и роботиката. Срещата е в границите на държавното посещаване на президента на Република Армения, който е у нас по покана на българския си сътрудник Румен Радев.

Гостите посетиха София Тех Парк, където бяха разисквани опциите за взаимоотношение с Армения във високотехнологични браншове. Н.Пр. Вахагн Хачатурян направи тест драйв и упражнение от симулационния цикъл за образование на хирурзи на роботизирана система „ Да Винчи “, единственият сертифициран робот в света за интервенции в областта на хирургията, гинекологията, урологията и гръдната хирургия. В страната ни има 11 роботизирани системи за хирургия „ Да Винчи “, като над 40 български експерти са подготвени към този момент да правят интервенции с него.

 

Машината е създадена от Intuitive Surgical inc. Роботът е позициониран сега в София Тех Парк в границите на събитието „ October ISLE “, което е за да разреши на хирурзи, медицински експерти, стажанти, студенти и пациенти да се срещнат от първа ръка с най-новите софтуерни постижения в областта на хирургията.

Пред гостите беше показан и новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, първия по рода си институт от международна класа в Източна Европа. Основната задача на INSAIT е да утвърди България като водеща дестинация за научни проучвания и нововъведения.

Министър Пулев посочи, че развиването на изкуствения разсъдък е мотор на промените в иновационния бранш дружно с развиването на иновационната екосистемата у нас. „ Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската промишленост и да насърчим нововъведенията “, посочи Пулев.

Министър Пулев и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната промишленост организираха диалози още с BESCO – Българската стартъп асоциация, PARA –Професионална асоциация по роботика и автоматизация, Обединено Дрон общество и Клъстер Изкуствен разсъдък. Пред тях бяха показани планове за дронове, изкуствен интелект, киберсигурност и роботиката.

 

          Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР