Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Киев изненадващо

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Киев изненадващо
Коментари Харесай

Американският финансов министър с изненадваща визита в Киев

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън посети Киев изненадващо в понеделник, с цел да удостовери още веднъж поддръжката на Съединените щати за Украйна в битката й против съветската инвазия и да насърчи американската икономическата помощ за страната, съобщи Ройтерс.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и с други основни държавни чиновници единствено дни след втората година от войната, повтаряйки уверенията на Съединени американски щати, дадени от президента Джо Байдън преди седмица в Киев.

" Америка ще стои до Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели Йелън на украинския министър председател Денис Шмигал, обградена от чували с пясък в държавния кабинет.

Шмигал пък сподели, че двамата са разискали по-нататъшни наказания на Съединени американски щати против Русия, ориентирани към намаляване на съветската стопанска система и войска и " конфискуване на замразени съветски активи и потреблението им в интерес на възобновяване на Украйна ".

Пред кореспонденти по време на телефонен брифинг Йелън обаче уточни, че към момента има обилни правни спънки пред цялостното изземване на активите на Руската централна банка на стойност 300 милиарда $, които бяха замразени посредством западните наказания.

Йелън също по този начин разгласи прехвърлянето на първите 1,25 милиарда $ от последния транш от 9,9 милиарда $ икономическа и бюджетна помощ от страна на Вашингтон.

На персонална среща със Зеленски късно следобяд финансовият министър сподели, че го е похвалила " за неговото водачество и увереност в лицето на противозаконната и непредизвикана война на Русия ".

Тя също по този начин приветства дейностите на Зеленски за подсилване на ръководството и справяне с корупцията - дейности, нужни, с цел да се подсигурява, че икономическата помощ на Съединени американски щати се изразходва отговорно.

Както беше направено и със визитата в Киев на президента на Съединени американски щати Джо Байдън преди седмица, екипът на Джанет Йелън се постара да запазят днешната аудиенция в загадка, до момента в който тя не напусна Киев.

Малко преди нейното идване в украинската столица обаче бяха задействани градските сирени за предизвестие за въздушно нахлуване, макар че постоянно тези сигнали се оказват подправени.

От началото на войната Съединените щати са дали на Украйна повече от 13 милиарда $ финансиране за икономическа и бюджетна поддръжка, а последните средства ще усилят сумата до 14 милиарда $, като се чакат спомагателни 8,65 милиарда $ до 30 септември.

Последните средства са част от 45-те милиарда $ нови военни, стопански и филантропични средства, утвърдени от Конгреса през декември като част от необятното бюджетно законодателство на Съединени американски щати.

Изчислено е, че Украйна ще се нуждае от 40 до 57 милиарда $ външно финансиране тази година, с цел да поддържа стопанската система си, като Киев договаря с Международния валутен фонд за кредитна стратегия от 15,5 милиарда $, с цел да запълни отчасти финансова дупка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР