Министърът на енергетиката отговаря за предварителния, текущия и последващ контрол

...
Министърът на енергетиката отговаря за предварителния, текущия и последващ контрол
Коментари Харесай

Иван Иванов: Министърът на енергетиката по закон контролира състоянието на мрежите, а не КЕВР

Министърът на енергетиката дава отговор за предварителния, настоящия и следващ надзор на положението на мрежите. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов във връзка мнения след бедствията през последните дни, написа " 24 часа ".

 

" По този мотив желая да заявя, че нормативната уредба ясно разпределя отговорностите на другите държавни институции. Поради зачестилите въпроси дали КЕВР би трябвало да ревизира положението на мрежите, сервитути и други енергийни устройства, желая да заявя, че това е категорично написано в Закона за енергетиката, в член 75, алинея 1, т. 1 -  министърът на енергетика организира прелиминарен, настоящ и следващ надзор за техническото положение и употребата на енергийните обекти.

 

Повтарям - министърът на енергетиката.

 

За случаите от последната седмица е планувана точка 4 в същата първа алинея, а точно - министърът на енергетиката организира прелиминарен, настоящ и следващ надзор за готовността на енергийните обекти за работа при бедствия и военно състояние ", разясни Иванов. Той видя в някои от тези упреци предумишленост, а в други - непознаване на Закона за енергетиката. " Упреците, които бяха отправени към КЕВР, не са към верния подател ", съобщи той.

 

В общите условия на трите дружества   " ЕРП Север ", " ЕРП Юг " и " ЕРМ Запад ", които КЕВР е приела, е планувано, че когато има повреда в градските региони, в период от 2 ч би трябвало да се сътвори организация и да стартира възобновяване на зареждането, в извънградските региони този период е 4 часа. Ако  хората са без ток 24 часа, сдружението дължи еднократна отплата от 30 лева на всеки клиент. Ако продължи над 36 ч, за всеки 12 часа над тези 36 часа, се дължат 20 лева на клиент. Тези текстове се ползват, с изключение на когато има форсмажорни условия, само че те би трябвало да бъдат доказани със заповед на регионалния шеф за изключително състояние, разясни оше ръководителят на енергнийния регулагор. 

 

Беше заложен въпрос - какви вложения правитя трите огромни сдружения и управлява ли ги комисията. За мое страдание един някогашен министър на енергетиката сподели, че няма надзор. Това е лъжа, да не кажа неистина. 

 

КЕВР от 2017 година всяка година прави инспекция и постанова наказания. Ще ви дам образец - през 2017 година бяха наложени наказания на трите сдружения за неизпълнени вложения общо 33 млн. лева.  Инвестициите на трети сдружения в последните 6 години. За трите сдружения от 2018 до 2020 година вложенията са 620 млн. лева От 2021 до20 23 година тези вложения са   611 млн. лева, което значи, че КЕВР е признала общо на трите сдруженията 1,2 милиарда лева вложения. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР