Министърът на енергетиката на Катар е предупредил днес, че най-лошото

...
Министърът на енергетиката на Катар е предупредил днес, че най-лошото
Коментари Харесай

„Най-лошото за Европа тепърва предстои“, смята министърът на енергетиката на Катар

Министърът на енергетиката на Катар е предизвестил през днешния ден, че „ най-лошото следва по отношение на дефицита на нефт и газ в Европа “, съобщи Франс прес. Според него релативно меката зима е разрешила да се избегнат по-големи компликации през последните месеци, оповестява Българска телеграфна агенция.

Богатото емирство ситуирано в Персийския залива, което е измежду водещите експортьори на газ в света, се пробва да подписа дълготрайни контракти с европейски страни, множеството от които отхвърлят, макар че търсят френетично други възможности на съветските въглеводороди.

„ Единственото нещо, което избави човечеството и Европа тази година, бе топлата зима и забавянето на стопанската система “, съобщи на конгрес в Доха енергийният министър на Катар Саад ал Кааби.

След съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година европейците се притесняваха, че ще има дефицит на газ поради глобите против Москва и скока на цените на международните пазари.

„ Ако стопанската система стартира да регистрира напредък през 2024 година поради естествена зима, считам, че най-лошото следва “, сподели той.

„ Ако не осъзнаят това, в случай че нямат съответен проект, в случай че не спрат да демонизират петролните и газови компании и не седнат на масата за договаряния с производителите, европейците ще се сблъскат с „ действителност, която ще се наложи “, предизвести той.

Катар се ангажира да създаде „ Северно поле “ където се намират най-големите залежи на природен газ в света, с цел да усили производството си до 126 милиона тона полутечен природен газ (близо 174 милиарда куб м. природен газ при естествени атмосферни условия) годишно до 2027 година.

Цялото произвеждане от „ Норт филд ийст “ (North Field East ” и „ Норт филд саут “ (North Field South) би могло да е предмет на дълготрайни съглашения до края на годината, съгласно катарския министър.

Катар разгласи в края на 2022 година значимо съглашение с Германия за доставки на полутечен природен газ за 15 години след сложни договаряния с европейците, които не са склонни да подписват дълготрайни контракти, каквито емирството договаря с азиатските страни.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман също съобщи, че Европа се е избавила с помощта на „ Дар Божи “ предходната зима, а международната енергийна сигурност е застрашена от екологичните съображения за отвод от въглеводороди.

„ Енергийната сигурност е възпрепятствана. Липсва ни потенциал, защото страните не влагат в нефт и газ “, добави саудитският министър. Монархията от Залива е водещият експортьор на черното злато в света.

„ Говорим за наследник, зелен, лилав, розов водород, само че в последна сметка кой ще ги вземе?. Каква ще е цената “, съобщи той укорително.

„ Не приказваме за нефт, нито за газ. Говорим за по този начин нареченото най-чисто и най-зелено гориво на бъдещето, а няма купувачи “, отбелязва принц Абдулазис бин Салман.

Страните от Залива слагат на напред във времето политиките за декарбонизация, само че постоянно упорстват какъв брой значимо е да се влага повече в газа и петрола, с цел да се отговори на международното търсене.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР