Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди в понеделник разследване на

...
Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди в понеделник разследване на
Коментари Харесай

Япония започва да разследва църквата на Муун

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида подреди в понеделник следствие на Църквата на обединяването (широко известна като Църквата на Муун), с цел да се опита да успокои общественото отвращение от околните връзки на неговата ръководеща партия с спорната фракция, които бяха разкрити след убийството на Шиндзо Абе, предава Ройтерс.

Бившият премиер Абе беше убит по време на предизборна тирада през юли. Заподозреният, Тецуя Ямагами, споделил на полицията, че е убил Абе поради очевидната му връзка с религиозната група, която ненавижда. В писмо и изявления в обществените медии, приписвани на Ямагами, се споделя, че големите дарения на майка му за църквата са разорили фамилията му и са унищожили живота му.

Кишида сподели, че държавна гореща линия, основана за приемане на тъжби и запитвания, свързани с църквата, е получила сигнали за повече от 1700 случая, които са били обработени от полицията и правни специалисти.

" Много жертви са изправени пред финансови усложнения и фамилиите им са унищожени, само че държавното управление не съумя да обезпечи съответна поддръжка и аз одобрявам това доста съществено ", сподели Кишида. Той също по този начин даде обещание да направи повече в поддръжка на жертвите н сектата, в това число вероятно преразглеждане на закона за потребителските контракти, с цел да се предотвратят бъдещи проблеми.

Църквата на обединяването, учредена в Южна Корея през 1954 година от Сун Мюнг Муун, получи статут на религиозна организация в Япония през 1968 година на фона на антикомунистическото придвижване, подкрепяно от дядото на Абе и някогашния министър-председател Нобусуке Киши.

От 80-те години на предишния век църквата е изправена пред обвинявания в измами и тактики за набиране на вярващи, в това число " промиване на мозъците " на членове, с цел да предадат големи средства на Муун.

Религиозната група признава, че е имало случаи на " несъразмерни " дарения. Оттам споделят, че проблемите са били смекчени, откакто са открити по-стриктни правила през 2009 година и дадоха обещание неотдавна спомагателни промени.

Правителствена комисия показа отчет по-рано в понеделник, който откри доста финансови проблеми и правосъдни каузи, произлизащи от методите на църквата. Докладът приканва за следствие, като в същото време обмисля отнемане на правния статут на групата, макар че се счита, че властите няма да отидат толкоз надалеч.

Кишида сподели на съвещание на парламентарна комисия в понеделник, че е инструктирал министъра на образованието и културата Кейко Нагаока, който дава отговор за надзора на религиозните организации, да приготви следствие на църквата според Закона за религиозните корпорации.

Полицейското следствие на убийството на Абе докара до разкрития за необятно публикувани връзки сред основаната в Южна Корея черква и членовете на ръководещата Либерално-демократическа партия, в това число Абе, поради общите им ползи в консервативни дела. Случаят също хвърли светлина върху страданието на децата на последователите, някои от които излязоха и споделиха, че са били принудени да се причислят към църквата и са били оставени в беднотия или подценявани заради предаността на родителите си към религиозната група.

Много критици считат църквата за фетиш заради проблеми с почитателите и техните фамилии поради техните финансови и душевен усложнения.

Проучване на ЛДП през септември откри, че почти половината от нейните депутати имат връзки с църквата, в това число министри от кабинета. Кишида даде обещание да прекъсне всички сходни връзки, само че доста японци желаят в допълнение пояснение за това по какъв начин църквата може да е повлияла на партийната политика

Кишида беше подложен на рецензии и рейтингите на поддръжката на държавното управление му се сринаха заради оправянето му с този въпрос и организирането на държавно заравяне на Абе - най-дълго управлявалия Япония министър председател.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР