Ислямска република Иран е изправена пред нов вътрешнополитически катаклизъм. Президентът

...
Ислямска република Иран е изправена пред нов вътрешнополитически катаклизъм. Президентът
Коментари Харесай

Какво го очаква Иран след катастрофата с президента

Ислямска република Иран е изправена пред нов вътрешнополитически прелом. Президентът Ибрахим Раиси почина при самолетна злополука в северната част на страната. Сега предварителните избори би трябвало да се проведат в границите на 50 дни. Според специалистите към момента е мъчно да се приказва кой може да кандидатства за този пост, само че нещастието може да докара до редица вътрешнополитически последствия.

Иранските управляващи потвърдиха гибелта на президента на страната Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер. Това заяви вицепрезидентът Мохсен Мансури в обществената мрежа “Екс ”. Той придружи фотографията на държавния водач с надпис: „ Ние принадлежим на Аллах и ще се върнем при Него “.

Освен ръководителя на републиката, на борда на хеликоптера са били външният министър Хосейн Амир Абдолахян, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и петъчният имам на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем, написа иранското издание “Мер ”. Според ръководителя на Червения полумесец Пир Хосейн Коливанд никой от тях не е съумял да оцелее.

Първите известия за случая дойдоха в неделя към 16:00 часа московско време. Ебрахим Раиси, съпроводен от делегация, се е завръщал от Азербайджан, където дружно с Илхам Алиев взе участие в церемонията по стартирането в употреба на Водноелектрическа централа “Худаферин ”. Катастрофата е станала в иранската гранична провинция Източен Азербайджан.

Министърът на вътрешните работи на републиката Ахмад Вахиди каза, че твърдото приземяване е станало заради неприятни метеорологични условия. По думите му в деня на излитането на полета е имало гъста мъгла, на мястото на нещастието са изпратени 16 избавителни екипа, само че работата им е била затруднена и от планинския релеф на територията.

„ Ситуацията в региона на авиационния случай в северозападната част на Иран беше тежка - тя се определяше от термична меланхолия “, разяснява Новости Евгений Тишковец, водещ експерт в метеорологичния център “Фобос ”. Той означи, че по време на превалявания видимостта се утежнява до един до три километра, в облаци - до няколкостотин метра. Поривите напразно са достигали до 10-15 метра в секунда, в планините тук-там до 21 метра в секунда. По думите на метеоролога полетите в планината при такива метеорологични условия са неразрешени.

На този декор началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери прикани за потребление на всички налични сили на армията в издирването. Той също по този начин добави, че в интервенцията могат да вземат участие и експерти от Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война (КСИР). В резултат на напъните на държавното управление четири избавителни екипа съумяха да стигнат до хипотетичното място на злополуката.

Съседни Армения и Азербайджан предложиха помощ в издирването. Анкара също оказа поддръжка в интервенцията по търсене и избавяне. Турските управляващи изпратиха на мястото на нещастието хеликоптер със система за нощно виждане и БПЛА. На собствен ред съветският президент Владимир Путин подреди да бъдат изпратени два самолета и хеликоптера с група от 50 експерти в Иран. Москва също изрази подготвеност да окаже оптимално подпомагане при издирването.

В понеделник сутринта турският дрон “Акънджи ”, възложен от Анкара, съобщи координатите на избран „ източник на топлота “ покрай село Тавел, където в последна сметка беше открит разрушилият се летателен уред. Ройтерс отбелязва, че Раиси е употребявал американски хеликоптер “Бел-212 ”, кадърен да развива скорост от 190 км/ч. Неназован републикански чиновник акцентира, че апаратът е изцяло изгорен.

След новината за гибелта на Раиси президентът Владимир Путин изпрати депеша до аятолах Сейед Али Хаменей, в която назова умрелия същински другар на Русия, направил доста за връзките сред двете страни. „ Той с право се радваше на високо почитание от своите сънародници и на забележителен престиж в чужбина. Като същински другар на Русия, той даде скъп персонален принос за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни и постави огромни старания за извеждането им на равнище стратегическо партньорство “, се споделя в уеб страницата на Кремъл.

Руският водач също изиска да предадат думи на откровено състрадание и поддръжка към фамилията и приятелите на починалия президент и всички починали в това извънредно злополучие. „ Пожелавам на тях и на целия ирански народ душевна мощ пред лицето на такава тежка, непоправима загуба “, приключи Путин.

Външният министър Сергей Лавров също изрази съболезнования. „ Винаги ще помним тези изключителни политически фигури като същински патриоти на Ислямската република, които твърдо защитаваха ползите на своята страна и отдадоха живота си на самоотвержено служене на Родината “, цитира обръщението му ТГ-каналът на дипломатическото ведомство. Той също по този начин акцентира, че Раиси и Абдолахян постоянно са били същински другари на Москва.

„ Дълбоко тъжен и шокиран от трагичната гибел на президента на Ислямска република Иран, Ебрахим Раиси. Неговият принос за подсилване на двустранните връзки сред Индия и Иран постоянно ще се помни “, написа индийският министър председател Нарендра Моди в “Екс ”. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар означи, че е шокиран от гибелта на Раиси и неговия сътрудник Абдолахян. „ Нашите съболезнования на техните фамилии. Ние поддържаме народа на Иран в този драматичен час “, съобщи той.

Пакистан разгласи ден на печал за гибелта на Раиси в символ на взаимност с Техеран. Арменският министър председател Никол Пашинян изпрати депеша до духовния водач на Иран Али Хаменей и изрази съболезнования за гибелта на делегацията на президента на републиката.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че е шокиран от новината за гибелта на Раиси, която счита за образцова и невероятна персона. На собствен ред Израел побърза непублично да увери Техеран в личната си непорочност в бедствието.

Междувременно западните медии започнаха интензивно да разискват самоличността на вероятния правоприемник на президента на страната. Така изданието “Политико ” допуска, че позицията на държавен глава може да бъде заета от сина на духовния водач на Иран Моджтаба.

Първият вицепрезидент Мохамад Мохбер краткотрайно ще поеме отговорността за ръководството на републиката. Предвижда се изключителни избори да се проведат през идващите 50 дни.

Ебрахим Раиси е роден на 14 декември 1960 година в Машхад. Още като студент той поддържа концепциите за събаряне на монархията. През 1978–1979 година взе участие в Ислямската гражданска война. От 1980 година той работи в правосъдната работа в предградията на Техеран, а по-късно става прокурор на Карадж. През годините той управлява Генералния инспекторат на Иран и следи активността на изпълнителната власт.

От 2019 година той е висш арбитър на страната. На тази позиция той инициира създаването на законопроекти за отбрана на дамите от домашно принуждение и започва акция за битка с корупцията. През същата година той е включен в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз за нарушение на правата на индивида.

Ебрахим Раиси за първи път се кандидатира за президент през 2017 година, само че загуби от Хасан Роухани, който беше избран отново за втори мандат. Той завоюва изборите през 2021 година с повече от 60% от гласовете. Раиси принадлежеше към ултраконсервативното политическо крило, беше последовател на твърдата линия в връзките със Запада, само че освен това не възрази против възобновяване на нуклеарното съглашение с Иран.

„ Сега главната задача на иранските сили за сигурност е да намерят отговор на въпроса какво се е случило. От това ще зависи доста “, акцентира политологът Марат Баширов в канала си в “Телеграм ”. Той напомни, че на 13 май Иран и Индия подписаха съглашение за употребата на пристанището Чабахар. Ню Делхи има намерение да развие пристанище на югоизточното крайбрежие на страната около Оманския залив, с цел да обезпечи маршрут за превозване на артикули до Афганистан и страните от Централна Азия, заобикаляйки пристанищата Карачи и Гвадар в Пакистан. Стойността на контракта, подписан ще бъде 370 милиона $.

Тогава във Вашингтон, разяснявайки съглашението, заплашиха Делхи със наказания. „ Всяка организация, всеки, който обмисля да подписва бизнес покупко-продажби с Иран, би трябвало да е наясно с евентуалните опасности, на които е изложена, и евентуалния риск от наказания “, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател. Боширов назовава съглашението „ удар върху контрола на транспортните коридори от страна на Щатите “. „ И внезапно една седмица след подписването Раиси умира “, уточни Баширов съвпадението.

Самолетната злополука повдига доста въпроси. „ Основният от тях е: по какъв начин беше разрешено на президентския аероплан да лети при такива метеорологични условия?, споделя Лана Раванди-Фадаи, началник на Източния културен център на Института по източни проучвания на РАН, водещ откривател във ВШИ и доцент в Руския държавен филантропичен университет. Според събеседницата към този момент има теории, че нещастието е станала по виновност на израелски или американски диверсанти.

„ Много иранци се пробват да намерят доказателства за това, припомняйки предходни изказвания на политици от Тел Авив и Вашингтон. Но към момента няма публични обвинявания. А самите израелци настояват, че нямат нищо общо със случилото се “, посочи Раванди-Фадаи.

Тя счита за значимо, че Турция се притече на помощ на Иран, който изпрати свои алпинисти и спасители, а също по този начин даде високотехнологичен дрон, с помощта на който беше допустимо да се дефинира мястото на бедствието. „ Руските управляващи също протегнаха ръка за помощ “, прибавя тя.

„ Като цяло иранското общество е шокирано от гибелта на президента и висши чиновници. В понеделник вечерта доста хора се помолиха за здравето на Раиси и неговите спътници ”, сподели специалистът. Според нея нещастието ще сплоти локалната общественост. На този декор тя не чака дестабилизация в Ислямската република.

„ Основните лостове на властта в Иран не са в президента, а в духовния водач. Следователно страната ще продължи да действа устойчиво, макар нещастието. Мисля, че държавното управление ще овладее обстановката. Вицепрезидентът Мухамад Мохбер, който апропо е последовател на положителните връзки с Русия, към този момент е назначен за изпълняващ длъжността президент. След 50 дни в Иран ще се проведат предварителни президентски избори, които съгласно мен консерваторите ще завоюват “, предвижда Раванди-Фадаи.

В иранската държавна система президентът не е държавен глава, припомня и Фьодор Лукянов, основен редактор на списанието „ Русия в световните каузи “. Тази функционалност се извършва от духовния водач – аятолах. Президентът в действителност управлява единствено изпълнителната власт.

„ Той се избира с гласоподаване, само че с стадий на прелиминарен идеологически асортимент и отрязване на неприемливи за системата претенденти. По този метод се резервира плурализмът в избора, само че многообразието се лимитира в границите на разрешеното “, акцентира политологът.

„ Президентските избори не са просто процедура за одобрение на определени претенденти, има същинска конкуренция и битка, резултатът от президентския избор може да не е подобен, какъвто избира висшата духовна власт “, показва той. Лукянов дава образец с ръководителите на Иран Хатами и Ахмадинеджад, които заеха поста срещу волята на ръководещата група. „ Благодарение на комплицираната система на ръководство и надзор, както и до известна степен на повтаряне на функционалности, работата на държавния уред е много устойчива на разтърсвания, както се случи в този момент, и не се получава властови вакуум. Същата тази трудност и съществуването на групи с разнообразни ползи обаче усилва рисковете от нарушение на вътрешния баланс. Освен това вътрешната обстановка в Иран, меко казано, е надалеч от идеалната от много време насам “, акцентира Лукянов.

Подобна позиция споделя и Владимир Сажин, помощник на Института по ориенталистика на РАН. Според него гибелта на Раиси може да провокира политическа битка във висшите ешелони на властта в Иран. „ Нещо повече, тези сили, които проведоха митинги против държавната система през 2022-2023 година, могат да се възползват от обстановката и да стартират да подхващат избрани стъпки за дестабилизиране на обстановката “, добави представителят.

Сажин обаче изключва опцията за политически прелом в Иран. Президентът в републиката се избира един път на четири години с всеобщо изборно право и на процедура извършва функционалностите на министър-председател, напомня специалистът. „ Тоест президентът е основният реализатор на дилемите, сложени от висшия водач “, посочи анализаторът. Според събеседника иранското общество се е отнасяло към Раиси по друг метод. „ Едни го възприеха като доста слаб политик, други го подкрепяха “, посочи той.

Рано е да се приказва кой ще стане нов президент на Иран, счита специалистът. „ Първият вицепрезидент Мохамад Мохбер ще работи до изборите. Той е непосредствен до аятолах Хаменей и се употребява с безспорното доверие на висшия водач. Но измежду консервативното крило има доста известни и авторитетни политици “, обобщава Сажин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4918Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36364Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19477Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4308Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4423Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117375Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79072„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР