Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви награда от един милион

...
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви награда от един милион
Коментари Харесай

Словакия обяви награда от 1 млн. евро за информация за убийството на журналист

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо разгласи премия от един милион евро за всеки, който помогне на управляващите да схванат кой стои зад убийството на словашки проверяващ кореспондент и неговата другарка, открити мъртви през вчерашния ден в дома си, съобщи организация " Асошиейтед прес ".

Президентът Андрей Киска прикани за бързо следствие на закононарушението. " Трябва да намерим допустимо по-скоро причинителите и да подсигуряваме сигурността на всички публицисти ", сподели той в официално съобщение.

Журналистът Ян Куцияк е работил за електронното издание " Актуалити " (aktuality.sk). Неговите репортажи са били отдадени главно на случаи на данъчни измами. Според полицейския шеф Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е обвързвано с работата на Куцияк. " В Словакия в никакъв случай не е имало такава офанзива против публицист ", сподели Гашпар.

Междувременно немското издателство " Аксел Шпрингер ", от което е част новинарският уебсайт, означи, че има " обосновано съмнение " за връзка сред убийството и работата му. От компанията обявиха, че ще спомагат на словашките управляващи в следствието на случилото се и то ще ги стимулира даже още по-силно да стоят зад самостоятелната публицистика.

Куцяк беше прочут в Словакия с работата си по случаи на хипотетични измами измежду бизнесмени, свързани с ръководещата партия.

Последната история на Куцяк, на 9 февруари, е обвързвана с съмнения за данъчна машинация, свързани с първокласен жилищен комплекс в Братислава. Заради този случай имаше митинги предходната година с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк поради връзките му с следствия строителен бизнесмен Ладислав Бащернак, написа " Ройтерс ".

Малко след новината за убийството локални медии писаха в обществените мрежи, че към полицията в последно време е имало обвинявания, че кавги, свързани с ръководещите, не се проверяват задоволително добре в Словакия. Началникът на полицията Гашпар обаче сподели тази заран, че силите на реда не могат да носят отговорност за убийството, защото Куцяк не е желал специфична отбрана.

От друга страна на конференцията сътрудници на Куцяк за изразявали терзание от многократни досегашни закани против журналиста от бизнесмена Мариан Кочнер, който също е бил разследван от него.

Това е второ ликвидиране на публицист в Европа в последните месеци. През октомври малтийската проверяваща журналистка Дафне Каруана Галиция бе взривена в колата си минути, откакто разгласява последния си материал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР