Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, на когото президентът Милош Земан

...
Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, на когото президентът Милош Земан
Коментари Харесай

Земан е уверен, че Андрей Бабиш може да е премиер

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, на който президентът Милош Земан поръча да образува държавно управление преди няколко месеца, скоро още веднъж ще бъде назначен за министър председател. В публично телевизионно изявление Земан сподели: " До 15 юни наново ще назнача Андрей Бабиш за министър председател ", съобщи БГНЕС.
Чешкият президент акцентира, че с назначението на Бабиш има намерение да форсира процеса по образуване на държавно управление от ръководеното от Бабиш политическо придвижване АНО и Чешката социалдемократическа партия. На такова съдружно държавно управление беше обещана поддръжката в Народното събрание от комунистите. При социалдемократите се организира вътрешнопартиен референдум за това възможно ли е присъединяване на партията в коалиция с АНО. Резултатите от него би трябвало да бъдат оповестени на 15 юни.
Две седмици, откакто Бабиш още веднъж бъде назначен за министър председател, той, както чака Земан, ще му показа лист с претендентите за министерски постове в новото държавно управление. Поддръжката на кабинета би трябвало да завърши в долната камара на Народното събрание до края на юли. Президентът съобщи, че е подготвен да се обърне към депутатите с рекомендацията да гласоподават доверие на държавното управление.
Припомняме, че АНО на Бабиш победи на изборите предишния октомври. В долната камара на Народното събрание придвижването има 78 от 200-те депутатски места, само че това не е задоволително за основаване на еднопартийно държавно управление и в действителност Бабиш беше неодобрен в опита да сътвори кабинет. Ако процесът на образуване на коалиция със социалдемократите, които разчитат и на гласовете на комунистите, завърши сполучливо, новото държавно управление ще може да разчита на поддръжката от 108 депутати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР