Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде създаден оперативен щаб, който

...
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде създаден оперативен щаб, който
Коментари Харесай

Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по овцете и козите

Министър-председателят Бойко Борисов подреди да бъде основан действен щаб, който ще координира дейностите против разпространяването на чумата по дребни преживни животни в страната, заяви държавната пресслужба.
Щабът ще следи каква поддръжка се оказва на стопаните, чиито животни са наранени. Новото звено ще спомага на способените органи за оптималната съгласуваност на дейностите и ще работи до преодоляване на обстановката.
В състава влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният шеф на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев, ръководителят на държавната организация " Национална сигурност " Димитър Георгиев, шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция.

Дотук се стигна откакто във втората половина на юни болестта по животните на българска територия беше открито за пръв път в Европейския съюз. Според ветеринарите всички животни в засегнатите региони в Ямболско и Бургаско би трябвало да бъдат умъртвени. Това изискват европейските хигиенични процедури, а в противоположен случай България може да бъде осъдена със възбрана за експорт на млечни и месни артикули за Европейски Съюз, по обясненията на земеделския министър Румен Порожанов. Стопаните обаче слагат под подозрение, че диагнозата е сложена правилно. С живи вериги те се опълчват на умишленото умъртвяване на стоката им.

Вчера по разпореждане на Борисов земеделският министър посети засегнатите селища и увери хората, че ще получат по-висока отплата, в сравнение с планува нормативната уредба - най-малко по 190 лева на животно. В знак на взаимност сдружения на животновъди се ангажираха да подкрепят потърпевшите като им дават живи животни взамяна откакто болестта бъде отстранена.

Междувременно Българска социалистическа партия също изрече подозрения, че дейностите на управляващите са съответни на обстановката. Левицата сезира основния прокурор с настояването да се спре евтаназирането до момента в който не се обясни дали заповедта за заличаване на животните е законна и дали диагнозата е достоверна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР