Министър-председателят акад. Николай Денков, в присъствието на министъра на транспорта

...
Министър-председателят акад. Николай Денков, в присъствието на министъра на транспорта
Коментари Харесай

Николай Денков връчи бреветите на първите пилоти на медицински хеликоптери

Министър-председателят акад. Николай Денков , в наличието на министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков , връчи свидетелствата за летателна дееспособност (бревети) на първите водачи , които ще извършват интервенции по незабавна здравна помощ по въздух – HEMS . Шестимата водачи, които ще обслужват първите два хеликоптера, минаха теоретично и практическо образование и поставиха сполучливо изпити.

„ Досега най-често приказваме за хеликоптерите, благополучен съм, че към този момент започнахме да приказваме за хората, които са не по-малко значими. Вие сте героите на това, което следва “ , обърна се министър-председателят към водачите.

Той уточни, че координацията сред другите институции и служби, както и връзката с телефон 112, ще разреши да се реагира оптимално бързо с наличната техника при нужда и ще бъде от изгода за всички.

„ Това се водачи, които ще имат щастието и шанса да дадат старт на системата за незабавна здравна помощ. Това са може би най-подготвените водачи в България. Важното е, че макар скептиците, макар критиците това е верният метод, по който би трябвало да бъде построена системата за незабавна здравна помощ в България. И това са европейските правила, които се ползват в цяла Европа “ , съобщи министър Гвоздейков.

Връчване на бреветите. Снимка: Министерски съвет

Той заяви, че в проектобюджета за идната година са заложени средства за предплатено заплащане за поръчка на спомагателните два хеликоптера , с които общият им брой ще стане осем .

Събитието се организира във въздушната база на Гранична полиция на летище София , където краткотрайно ще бъде основан първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух. Изградени са две (временни) оперативни бази – в София на територията на въздушната база на Гранична полиция и във Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия . Предстои оповестяване на социална поръчка за създаване на шестте оперативни бази от системата за незабавната здравна помощ по въздух в София, Пловдив, Сливен, Габровница, Долна Митрополия, Търговище.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA , въз основата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, към този момент е създаден . В момента се правят общоприети полетни проби, като следва да бъде оцветен. До 15 януари 2024 година хеликоптерът би трябвало да бъде превозен по въздух до България . Очаква се вторият хеликоптер да бъде доставен в средата на 2024 година, а третият в края на 2024 година Останалите 3 хеликоптера би трябвало да са подготвени доникъде на 2026 година

Процедурата по лицензиране на оператора „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД е в ход . Тече дейна работа в Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ по инспекция на документите и процедурите. Очаква се завършване доникъде на февруари 2024 година, тъй че с идването на първия хеликоптер да проработи и авиационният оператор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР