Министър председателката на Швеция Магдалена Андершон заяви, че страната ѝ

...
Министър председателката на Швеция Магдалена Андершон заяви, че страната ѝ
Коментари Харесай

Швеция отхвърли руското искане за информация относно разследването на теча от газопроводите в Балтийско море

Министър председателката на Швеция Магдалена Андершон съобщи, че страната ѝ не може да показа с Русия детайлности от следствието на подводните детонации, които раздраха два основни газопровода в Балтийско море предишния месец, базирайки се на поверителността на следствието, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" В Швеция предварителното следствие е поверително и това е по този начин и в този случай ", съобщи шведската министър-председателка по отношение на гърмежа и разкъсванията, станали в интернационалните води край балтийското крайбрежие на Швеция, само че и в изключителната икономическа зона на страната.

Експлозиите раздраха газопровода " Северен поток-1 ", който до прекратяването на доставките от Русия през август бе главният маршрут за доставка на газ за Германия. При детонациите пострада и газопровода " Северен поток-2 ", който по този начин и не влезе в употреба, защото Германия приключи процеса по узаконяване малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари. Повредените тръбопроводи изхвърлиха във въздуха големи количества метан - мощен парников газ.

Русия изиска от шведското държавно управление да се включи към шведското следствие с публично писмо на 6 октомври.

" Все още работим върху това по какъв начин тъкмо да формулираме отговора ", сподели през вчерашния ден Андершон по време на визитата си във военноморска база в Южна Швеция.

Миналата седмица шведската организация за вътрешна сигурност заяви, че предварителното следствие " е засилило подозренията за бойкот " като причина за гърмежите. Шведският прокурор, отговарящ за следствието, съобщи, че доказателствата от мястото на гърмежа са били конфискувани. Проверката е удостоверила, че " детонации " са предизвикали огромните вреди на тръбопроводите, заяви шведската работа за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР