Министър Димитров проведе работна среща с концесионерите и наемателите на

...
Министър Димитров проведе работна среща с концесионерите и наемателите на
Коментари Харесай

Министърът на туризма обсъди край Варна летния сезон и поддръжката на плажовете

Министър Димитров организира работна среща с концесионерите и наемателите на плажове по българското Черноморие. На срещата в к.к. “Слънчев ден " участваха и заместник-областните шефове на Варна, Добрич и Бургас. Те разискаха настоящи тематики и проблеми от миналия деен летен сезон, както и пътищата за възстановяване на имиджа на дестинацията посредством повишение качеството на туристическата услуга и увеличение броя на плажовете с обезпечена непорочност и безупречни условия за туризъм. Министър Димитров регистрира, че това лято Министерството на туризма извърши интензивни и по-строги инспекции по плажовете и показа визията си за идващия летен сезон, която включва увеличение на броя на плажовете с еко-етикета “Син байрак ". “Вие сте лицето на летния туризъм, когато отиваш по крайбрежието, то е основно поради плажа и морето ", акцентира служебният министър.  

Концесионерите споделиха, че това е първата среща на министър с тях, отдадена единствено на плажовете, а проблемите са доста разнообразни и характерни за всеки плаж. Като общи и най-важни тематики те изведоха водното избавяне и неналичието на фрагменти. 

От Асоциацията на концесионерите приканиха за промени в наредбата за водното избавяне, която дефинираха като прекомерно остаряла и в наредбата за националните курорти. Беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и нуждата от уеднаквяване на критериите. Концесионерите предложиха като допустимо решение на казуса с водното избавяне и неналичието на фрагменти да бъде разрешено на студенти от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители. Беше поискана среща с Министерство на регионалното развитие във връзка със заустването на води по доста от плажовете - различен настоящ въпрос, който беше коментиран.  

На срещата участва и представителят за България на интернационалната стратегия " Син байрак “ Станимир Георгиев, който разяснява с концесионерите и наемателите, които имат предпочитание да покачат престижа на стопанисваните от тях плажове, по какъв начин биха могли да аплайват и по какъв начин да изпълнят изискванията, с цел да получат еко-етикета " Син байрак “. Той означи, че мястото на срещата е на един от емблематичните плажове, който дружно с Дюни, носи без спиране етикета към този момент четвърт век. 

За това лято сертифицирани да носят влиятелния знак са 18 български плажове и едно яхтено пристанище, само че министър Димитров прикани стопанисващите българските плажове да положат старания, с цел да бъде най-малко подсилен този брой и другото лято те да са 40. Министърът посочи пред тях, че нашите съседки Турция и Гърция, с които България се конкурира, имат в пъти повече сертифицирани със " Син байрак “ плажове. Той акцентира, че това нарастване на плажовете, над които се вее наследник байрак, ще издигне престижа на дестинацията и на българския туристически артикул, давайки избрани гаранции за непорочност и качество. 

Съществува директна взаимозависимост сред степента на развиване на туризма и интереса към един регион или една страна и броя на присъдените сини знамена. Пример за това са първенците в класацията – Испания (729), Гърция (602), Турция (572), Франция (536), Италия (509) и Португалия (431), които имат най-вече знамена и се радват на забележителна посещаемост.  

" Това е дълготрайно деяние, което можем да предизвикваме още в този момент и да стартираме с дребни стъпки, въпреки служебният кабинет да е с по-ограничен небосвод на деяние. Целта ни е да покажем на света и на нашите посетители, че България подсигурява сигурността и здравето на плажуващите, “ означи министър Димитров. Концесионерите демонстрираха. интерес към самодейността, като на срещата бяха коментирани част от общо 33-те критерии, на които би трябвало да дават отговор, с цел да получат еко-етикета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР