Мининстър Иван Демерджиев беше гост на годишния отчет на ОД

...
Мининстър Иван Демерджиев беше гост на годишния отчет на ОД
Коментари Харесай

ОД на МВР Благоевград отчете 2022-ра: Близо 300 катастрофи с 22-ма загинали и стотици ранени

Мининстър Иван Демерджиев беше посетител на годишния доклад на ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград, който сепроведе в наличието на заместник-министрите Емил Ганчев и Моника Димитрова-Бийчър, регионалния шеф на Благоевградска област Стоян Христов, ръководителя на Окръжен съд Благоевград Петър Узунов, административния началник на Окръжна прокуратура Христо Георгиев и други.

През 2022 година са подхванати и осъществени комплекс от ограничения по осъществяване на дейностите, целите, стратегиите на Министерство на вътрешните работи, ориентирани към повишение на успеваемостта по противопоставяне на престъпността, следствието на закононарушенията, обезпечаване на публичния ред и сигурност на придвижването.

През отчетния интервал на територията на ОДМВР-Благоевград са регистрирани 3 104 закононарушения. Разкрити са 1 660 от тях /с 5, 1 пункта по-висока разкриваемост по отношение на същия интервал на 2021 година /.

От записаните 3 104 закононарушения – 2 564 са по престъпна линия, а по икономическа техният брой е 540. Постигнатата разкриваемост по престъпна линия е със 7, 48 пункта над междинното за страната.

Противодействието на закононарушенията, свързани с производството, съхранението и разпространяването на наркотични субстанции бе приоритет в активността на дирекцията и през миналата година. Постигнати са положителни резултати – установи се процентно нарастване на разкриваемостта - 72, 15 % за 2022 година по отношение на 59, 20% за миналата, на конфискуваното количество стръкове канабис /4 781 стръка за 2022 година при 3 384 - за 2021г. /, както и на конфискуваното количество различен тип наркотични субстанции: хероин - 1, 215 кг, кокаин - 0, 181 кг, амфетамин – 0, 302 кг.

Продължи работата по дейно противопоставяне на незаконно разпространяване на акцизни артикули, без бандерол. Иззети са: 1 075 980 къса цигари; 36 кг тютюн за пушене и 722 литра спирт/алкохол без акцизен бандерол.

Един от главните цели на Министерство на вътрешните работи, включително и на ОДМВР-Благоевград, бе противодействието на стандартната престъпност. Регистрираните похищения по отношение на МПС през 2022 година са с 14 по-малко спрямо 2021 година / 47/, а закононарушенията срещу собствеността са с 21 по-малко от 2021 година, когато са били 901. Наблюдава се растеж в % на разкриваемост.

Ограничаването на пътния травматизъм и подобряването на пътнотранспортната конюнктура в Благоевградска област, повишението на успеваемостта при контрола и организацията на придвижването по пътищата е друга непрекъсната задача на дирекцията. Въпреки положените старания, взаимно с другите ведомства и организации, имащи отношение по проблемите на сигурността на придвижването, през отчетния интервал са станали 295 тежки ПТП с 22 убити и 391 ранени жители.

Данните демонстрират нарастване на тежките ПТП с 21, на убитите с 8 и на ранените с 1 спрямо 2021 година. Анализът сочи, че главните аргументи за зародилите катастрофи са: неспазване на предимство; погрешно изпреварване и нахлуване в лентата за насрещно движение; несъобразена с пътните условия скорост и приложимост на алкохол.През отчетния интервал в ОДМВР-Благоевград са открити 54 225 нарушавания, като са формирани 6 633 АУАН и 30 533 фиша.

„ Въпреки видното от регистрираните резултати, че ОДМВР-Благоевград се е справила с поставените задания, дано с дейностите си продължим да даваме възприятие на сигурност и успокоение у жителите “, съобщи министър Демерджиев. Той още един път акцентира, че най-важният аршин за триумфа на всяка дирекция е отношението и доверието на жителите. Министърът напомни, че съществени цели ще бъдат обезпечаването на почтени и правилни парламентарни избори и застраховане на сигурността на жителите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР