Миниатюрно количество лунен прах бе продадено за над половин милион

...
Миниатюрно количество лунен прах бе продадено за над половин милион
Коментари Харесай

Лунен прах, донесен от Нийл Армстронг, бе продаден за над половин милион долара |

Миниатюрно количество лунен прахуляк бе продадено за над половин милион $, откакто НАСА удостовери, че той е от първата лунна проба, събрана от астронавта Нийл Армстронг от задачата " Аполо 11 ", заяви уеб сайтът Спейс, представен от Българска телеграфна агенция.

Тръжна къща " Бонамс " предложи лунния прахуляк на аукциона " Космическа история " в Ню Йорк. Точната сума, за която бе продаден, е 504 375 $, в която влизат и наградите. Колкото и огромна да наподобява, тя е под предварителната оценка от 800 000 до 1,2 млн. $. Наддаването стартира от 220 000 $.

Мострите са толкоз дребни, че " Бонамс " не е съумяла да уточни тъкмо тегло - даден е размерът им в микрони. Прашинките са открити в шевовете на торбичка, употребена за първата лунна проба, събрана от Нийл Армстронг. По тях точно е несъмнено, че торбичката е от задачата " Аполо 11 ", откакто е продадена на държавен търг през 2015 година НАСА обаче отхвърля да я даде и следва серия от правосъдни каузи, като най-сетне тя е присъдена на купувача.

НАСА е предала и лунния прахуляк, откакто торбичката е продадена за 1 812 500 $ през 2017 година
Геоложкият му състав разрешава на НАСА да дефинира, че са от Морето на спокойствието.

Политиката на НАСА е лунният материал от задачите " Аполо " да е национално благосъстояние. Правени са доста малко изключения за такъми на астронавти, непокътнати за спомен, по които има лунен прахуляк, и за два подаръка на непознати страни.

Подобни продажби са редки. През 2018 година " Сотбис " продаде единствената публично сертифицирана проба лунен прахуляк - три дребни зрънца, донесени със руската роботизирана сонда " Луна " през 1970 година При общо тегло към 0,2 гр., те са продадени за 855 000 $.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР