Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме

...
Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме
Коментари Харесай

Президентът Радев: Днес постепенно се сбогуваме с достиженията на социалната държава

Миналият век роди обществената страна, а през днешния ден последователно се сбогуваме с нейните постижения, поради това главното предизвикателство пред нас, европейците и българите, пред синдикалистите, е да преоткрием силата на груповото солидарно деяние в отстояването на човешките права. Това съобщи президентът Румен Радев пред делегатите на Десетия конгрес на КТ “Подкрепа ”, с който синдикатът отбелязва и 30-годишнината от основаването си.

Държавният глава акцентира, че поради редица фактори, измежду които цифровизация, роботизация, трудова миграция, хората губят чувството за взаимност и по този начин се отчуждават освен обособени жители, а цели общества. Президентът посочи отслабващия блян към сдружаване като предизвикателство пред актуалните синдикати.

„ Историята демонстрира, изключително историята на вашата организация, че всички значими обществени права са отвоювани с битка “, съобщи пред присъстващите Румен Радев и пожела на синдиката да бъде „ на висотата на упованията на българските жители “. Държавният глава означи, че въпреки и с голяма опозиция, глобализмът и неолибералният модел отстъпват място пред отстояване на националните стопански ползи. „ Правата на трудещите обаче се нуждаят от отбрана във всяка ера и във всеки обществен и стопански модел “, добави президентът.

В приветствието си президентът акцентира, че от 1989 година до през днешния ден КТ „ Подкрепа “ е взела значимо присъединяване във значими събития, а основателите й са не просто шепа хора, прегърнали идеята да отстояват човешките права. „ Те заложиха в организацията значими, непреходни човешки полезности и здрави правила “, уточни президентът. По думите му, конфедерацията има смелостта и отговорността да показва аргументите за проблемите и да отстоява националнозначими дела. „ КТ „ Подкрепа “ се трансформира в знак на експертност и неприкритост в обществения разговор с изпълнителната власт и работодателите – нещо сериозно значимо за нашето общество “, съобщи Румен Радев.

Форумът в зала „ България “ бе открит от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и от почетния президент Константин Тренчев. На конгреса участваха представители на изпълнителната и на законодателната власт, на публични организация, на институции, дипломати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР