Миналата седмица служебният министър Иван Дерменджиев призна, че в трафика

...
Миналата седмица служебният министър Иван Дерменджиев призна, че в трафика
Коментари Харесай

Разказ пред Дарик: Граничари събличат жени и деца, горят дрехите им и ги изтласкват насилствено в Турция

Миналата седмица служебният министър Иван Дерменджиев призна, че в трафика на мигранти вземат участие чиновници на гранична полиция.

Междувременно неправителствени организации, работещи с мигранти, сигнализираха, че българските управляващи упражняват принуждение против хората, търсещи интернационална протекция у нас.

“България е най-натовареният канал в Европа за прекосяване на мигранти, като към този момент изпреварихме и Гърция и оглавяваме челната позиция. ”

Това съобщи Тихомир Безлов – анализатор от стратегия “Сигурност ” в предаването “Кой приказва ” по Дарик радио.

“Статистиките на Държавната организация на бежанците и на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че равнището на записаните търсещи протекция и влезнали в страната публично жители на трети страни, се доближава на броя от 2015 година. На този стадий 18% от мигрантите са деца. ”

Това показа по тематиката юрист Диана Радославова от Центъра за правна помощ “Глас в България ”.

“Мигрантите сигурно не са небогати хора. Ако обърнем внимание на разноските, които имат тези хора, с цел да преминат през този маршрут, ще забележим, че това е доста огромна сума ”, съобщи Безлов.

“Трябва да напомним обаче, че това е едно извънредно рисково пътешестване. Това не е първокласен транспорт. Това са хора, които са подготвени да изгубят живота си и при доста от тях се случва. Ако си уязвим, имаш здравословен проблем или си жена с дете, да вземем за пример, ти просто изоставаш от групата и оставаш самичък в гората. Настоящият поток е с доста по-висока степен на уязвими лица ”, добави адв. Радославова.

Според адв. Радославоваслужители на български институции менажират бежанския трафик и комфортните направления, само че към този момент няма повдигнато обвиняване на нито един български жител.

“Голяма част от финансирането на каналджиите идва от Германия. Темата е политически сензитивна и полицейските структури там заобикалят да работят по проблема, тъй като това може да докара до политически проблем, с който да рискуват кариерата си ”, съобщи Безлов.

Диана Димова от фондация “Мисия криле ” изпрати писмо до Дарик предходната седмица, в което споделя, че бежанци биват принудително отблъсквани от територията на страната от Гранична полиция. Според Димова доста от хората (бел.ред. в това число дами и деца) са ограбвани, събличани по долни дрехи, заплашвани с ножове и против тях са насъсквани граничарски кучета.

“Имахме сигнал за дребни деца (на 9 и 10 години), оставени безусловно сами от някакви каналджии на входа на Харманли. Отне ни към 5 часа, до момента в който съберем информация и установим какво се случва. Случаите са многочислени, само че обстановките са идентични. Когато се откри, че тези хора са към този момент на българска територия, граничните управляващи идват и принудително го тласкат още веднъж към турската страна ”, разясни Диана Димова по телефона в предаването “Кой приказва ” на Дарик радио.

“Никой няма право да бъде изтласкван назад, без да има право на достъп до обективна процедура, да бъде прегледан неговият съответен случай. Тук става въпрос за десетки хиляди такива случаи и всички тези хора оповестяват за плячкосване на персонални средства, телефони. Не мога да схвана тази безумна процедура със събличането на хора. Жени и деца на 13 - 14 години са събличани чисто голи и облеклата им са били изгаряни. ”

Тези скандални разкрития направи Димова в ефира на Дарик.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР