Миналата година София бе обявена от Европейската комисия за един

...
Миналата година София бе обявена от Европейската комисия за един
Коментари Харесай

Фандъкова: До 2030 г. София трябва да стане климатично неутрална

Миналата година София бе оповестена от Европейската комисия за един от стоте климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще вземат участие в задачата на Европейския съюз.

Това сподели кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на откриването на бизнес конгрес на тематика " Заедно за по-малко CO2 излъчвания " под патронажа на столичния кмет.

Ангажиментите са до 2030 година София да реализира климатична индиферентност, посочи тя.

" Поставянето на София до градове като Копенхаген, Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата стратегия, само че също по този начин и за доверието, както и задача, с която може да се оправим, единствено в случай че работим дружно ", добави Фандъкова. По думите ѝ зелените политики включват целия набор на човешката активност и това значи осъзнаване, оценка и смяна в живота на всички. 

" Социалната отговорност се мери и с действително присъединяване в смяната на средата и то в този момент, тъй като от това зависи какви градове ще оставим на нашите деца и внуци. Най-важни са дейностите и се надявам всички ние да се обединим към дейностите ", добави Йорданка Фандъкова.

" Климат, екология, промяна, зелен преход, това са думи, които съпътстват всекидневието ни ", сподели основният шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Митко Василев. Той добави, че би трябвало да си даваме сметка какво значат тези думи.

" Българското общество и българският бизнес са в очакване на смяната, която зависи от всички нас. За основаването на по-чиста среда и устойчива стопанска система би трябвало да се работи дружно ", посочи основният шеф на ГБИТК.

" 24% намаление на излъчванията на парниковите газове за 10 години и четвърта поредна година (2019-2022) осъществяване на нормите за средногодишна централизация на фини прахови частици (ФПЧ) в София. Това са част от резултатите на поредната политика, която Столична община води към този момент повече от десетилетие, сподели още кметът Йорданка Фандъкова по време на бизнес форума.

" Когато през 2011 година подписах Споразумението на кметовете на огромните градове в Европа за понижаване на парниковите излъчвания до 2020 година с 22 % по отношение на равнищата от 2007 година, това изглеждаше сложна задача. Изпълнихме я. Убедена съм, че София ще извърши и втория ангажимент – понижението с 40 на 100 до 2030 година ", означи Фандъкова.

" Първо място в намаляването на въглеродните излъчвания се държи от плановете за понижаване на потреблението на сила, енергийната успеваемост и потреблението на сила от възобновими източници. Това е бранш, в който общината работи извънредно поредно към този момент повече от десетилетие ", разяснява Фандъкова.

Тя напомни, че преди 12 години е осъществена първата напълно зелена детска градина, която се отоплява с термопомпи (в " Кремиковци " ). До момента 47 общински детски градини и учебни заведения са с построени съоръжения за произвеждане на сила от възобновими източници.

" В 95 % от всички 700 общински здания са осъществени разнообразни ограничения за енергийна успеваемост. В 135 детски градини, учебни заведения и обществени домове са напълно възобновени отоплителни съоръжения. Ефектът е 30 на 100 понижение на потреблението на сила, което значи както спестени излъчвания, по този начин и спестени средства ", съобщи още кметът на Столична община.

" В последната година в построяването на слънчеви съоръжения се включиха и общинските лечебни заведения – две ДКЦ-а (12 и 22 ДКЦ) към този момент имат построени фотоволтаични системи, а още две ги построяват сега (Първа МБАЛ и 25 ДКЦ) ", разяснява още Фандъкова. Заради големия екологичен и финансов резултат от спестяването на разноски при потребление на сила от възобновими източници е изработен разбор на капацитета за потребление на покривите на общинските здания.  

Идентифицирани са 38 общински здания, при които над 80 % от площта може да се употребява за произвеждане на слънчева сила. " Готови сме с първите два плана за създаване на фотоволтаични съоръжения на двата най-големи потребители на сила от общинските предприятия – това са столичният зоопарк и заводът за преправка на отпадъците. Общата мощ на тези две съоръжения ще е над 2100 киловата (кW), с които ще се икономисва към 15 % от енергийното им ползване ", съобщи столичният кмет.

" Изключително значим план за енергийната успеваемост на града е реконструкцията на уличното осветяване по съществени пътни артерии ", обърна внимание Йорданка Фандъкова. През октомври предходната година е приключено обновлението на осветлението с нови ЛЕД осветителни тела по огромна част от основните градски булеварди, с което ще реализираме спестовност от 2,4 млн. киловатчаса на година и понижение на въглеродните излъчвания от 3 000 тона на година, сподели тя. 

" София беше един от първите градове, който още преди 8 години осъществя план за отопление на обществени здания с геотермална сила. Това е инсталацията за геотермална сила на Музея за история на София в постройката на Централната баня с мощ от 330 кW.

До една година ще е подготвен планът за фотоволтаична апаратура на метро-депото в " Обеля " и атомна апаратура за добавка на водород в газовите котли за отоплението. Това е един от новаторските планове, който пилотно осъществяваме с " Метрополитен ". " С него чакаме да спестяваме 25 на 100 от разхода за природен газ и да произвеждаме 100 % от електричество, което е належащо ", сподели още столичният кмет.

" Второто огромно направление, в което поредно работим за икономисване на въглеродни излъчвания, е модернизацията на превоза ", разгласи кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Тя уточни, че 2,5 пъти са понижени нездравословните излъчвания с най-мащабната стратегия за рационализация на превоза, като за 10 години София обнови 90 на 100 от автобусния си парк и 100 % от тролейбусите.

" Започнахме стратегия за превоз с нулеви излъчвания със закупуването на 65 електробуса. До края на годината в София ще дойдат още 61 електробуса, с които чакаме да спестяваме над 1500 тона годишно нездравословни излъчвания ", съобщи кметът.

ГБИТК провежда през днешния ден бизнес конгрес на тематика: " Заедно за по-малко CO2 излъчвания " под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Събитието се организира в София тех парк.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР