Минаха 12 години от първото ми запознанство с Kia cee’d

...
Минаха 12 години от първото ми запознанство с Kia cee’d
Коментари Харесай

KIA Ceed продължава да е основа на успеха

Минаха 12 години от първото ми запознанство с Kia cee’d – ключове за служебна такава. Беше брутално оползотворена от мнозина, само че за мен си остана пример за фамилен хечбек – без подозрение най-просторният в сегмент С. Дотолкова се влюбих в този автомобил, че няколко години по-късно си купил персонален i30, като разликата сред двата се крие единствено в емблемата. Тези обстоятелства ме карат да си призная, че имам своите пристрастия към Ceed, въпреки да съм сигурен, че ще ви е мъчно да повярвате, че може да имам такива към корейски автомобил. Последното фразеология се произнася с подигравка от някои форумни експерти, само че дръзвам да настоявам, че имам задоволително знания по тематиката, с цел да обезвреждам всеки един техен аргумент срещу.

Смятам, че даже в България узряхме, че немското има опция, и тя не е френска. Отдавна никой не приказва за копирането, а за това съществена заслуга има Петер Шрайер, който, в ролята си първо на основен дизайнер (а в този момент на баш шеф), започва цялостното видоизменение на марката.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ВИЗИЯТА НА ТРЕТОТО ПОКОЛЕНИЕ KIA CEED

От автомобилните изложби обичам най-вече това в Женева. Там може да видиш всички тези коли, които карат запалянковците по тематиката да мечтаят. Там можеш даже да седнеш в McLaren SENNA, само че най-после, когато ме попитат какво ми е харесало най-вече, аз да отговоря: „ Не е значимо какво, а кои са най-важните модели.” А най-важните в тазгодишното издание на салона в Женева бяха три: Peugeot 508, Mercedes A-Class и KIA Ceed. Защото това бяха серийните модели, които ще натрупат стотици хиляди продажби за своите марки.

И до момента в който край езерото в Женева Ceed се губеше измежду блясъка на хиперавтомобилите, на летището във Фаро, Португалия, където се организираха динамичните проби на модела, третото потомство на Ceed излъчва онази прелест, която преди доста години ме накара да виждам на модела като на една от главните други възможности на законодателя в класа.

По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес спрямо предшественика си, новият Ceed е прелъстителен обект за окото. Прави линии заместват заоблените повърхности при предходния модел. Предницата се отличава с по-широка радиаторна решетка и по-ниско позициониран въздуховод. Стандартно новият модел е оборудван с LED дневни светлини, в унисон с образа на моделите GT и GT-Line.

Откроима разлика откривам в силуета, който в този момент се развива в подчертана хоризонтална низина, а не във възходяща при предходния модел. Ceed наследява необятната C-колона, която се трансформира в признак на дизайна на КIA в последните години, само че в този момент тя не е обърната, както до момента, което лишава от динамичния образ на купето.

Качеството на материалите е първото, което прави усещане в интериора. Интуитивното боравене с уредите е второто, което ми се нрави. Таблото е обособено в 2 зони: в горната е ситуиран "плаващ " екран (5 или 7 инча) на инфотейнмънт системата, а в долна част са контролните панели за аудио системата, отоплението и вентилацията. Прави усещане, че KIA продължава да залага на многото бутони и аналогови уреди, само че това е следващият маркетингов ход на компанията. До няколко месеца моделът ще се предлага и с напълно цифрово приборно табло, което аз поздравявам с две ръце.

Кавала и Seat Ateca: съвършената композиция (тест драйв)

BMW 630d GT e бегач на дълги дистанции (тест драйв)

Игра на тронове: Mercedes-Benz S560 4Matic L (тест драйв)

Ювелирна направа за Peugeot 308 GTi (тест драйв)

Но една от най-силните черти на автомобила се крие в неговите размери. Изграден върху новата платформа K2, Ceed III е с 20 мм по-широк (1800 мм) и 23 мм по-нисък (1447 мм) спрямо предходния модел. Размерът на междуосието остава неизменен (2650 мм), само че предният надвес е съкратен с 20 мм, а задният е продължен с 20 мм. Всичко това се отразява във вътрешния размер на колата, която се връща към оригинала и предлага един от най-просторните интериори в сегмента, отстъпвайки с милиметър-два по главните параметри от Golf, с които се мери размерът, а точно пространство за пасажерите в региона на краката, раменете и главата начело и откъм гърба. Новият модел е и с по-голям багажник – 395 л, втори по величина в сегмента след Peugeot 308, който изостава фрапантно в направлението за пространство в региона на краката за пасажерите на втория ред места.

Другият огромен плюс аз слагам върху пътното държание. За следващ път уредниците на тест драйва се бяха постарали да показват качествата на модела си на спортна писта наоколо до Портимао. За Stinger този блян бе повече от явен, само че преди този момент на тестванията на Rio и Stonic също имаше пистова секция, което единствено по себе си приказва за увереността на уредниците в качествата на своите модели.

Увереност, която има действително покритие под формата на напълно ново без значение окачване начело и откъм гърба. Предните пружини са с 40% по-висока неотстъпчивост, до момента в който твърдостта на задните е снижена с 10%. Освен това, Ceed предлага със 17% по-директна кормилна колона по отношение на предшественика си. Стандартно моделът е оборудван с ESC и създадената от KIA система VSM. Това е разрешило на инженерите да внедрят технологията Torque Vectoring by Braking, която ползва спирачно изпитание върху вътрешните на завоя колела, с цел да се понижи недозавиването.

И би трябвало да ви уверя, че по този начин присъщото недозавиване пре колите с предно предаване е контрирано в доста огромна степен. Уверих се в това след няколко скоростни тура на пистата, на която инструкторите, изненадващо за мен, дадоха опция да се натиска. Тук би трябвало да кажа, че автомобилът бе оборудван със 17-цолови джанти, които (опция) могат да се „ обуят” с гуми Michelin Pilot Sport 4. Но така и така конкретизиране стабилността на модела е отлична на фона на омекотеното задно окачване.

По-големият въртящ миг за 1,6-литровия CRDi със 136 к.с. (има версия и със 115 к.с.) и 280 Нм се оказа отличен избор от моя страна за спънатата писта, само че моите желания в региона на задвижването падат върху новия 1,4-литров T-GDi с мощ от 140 к.с. Турбокомпресорът на мотора разрешава по-широк обсег на въртящия миг спрямо по-стария 1,6-литров мотор, което значи усъвършенствана сърдечност, освен това при понижени въглеродни излъчвания. Другите бензинови мотори са 1,0-литров T-GDi с 3 цилиндъра, разрастващ мощ от 120 к.с., а на по-късен стадий ще се предлага и 1,4-литров MPi мотор (с многоточково впръскване) и мощ от 100 к.с., който ще е съвършен избор за длъжностен автомобил, защото тук се гони цена.

Всеки от моторите е „ вързан” към 6-степенна ръчна трансмисия, а новите 1,4-литрови T-GDi и 1,6-литрови CRDi мотори се оферират и със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител на КIA.

Цените на модела към момента не са ясни, като се знае единствено, че стартовата цена на модела ще стартира от 29 000 лева с Данък добавена стойност, само че за най-слабия бензинов мотор. Ако изключа някои дребни минуси, които откривам най-много в дизайнерско отношение, с ръка на сърцето мога да заявя, че новият Ceed е една отлична вероятност на главните играчи в сегмента, които обичайно идват от Германия. Проблемът може да пристигна от обстоятелството, че по едно и също време на нашия пазар ще бъде стартиран и новия Ford Focus, по тази причина тук значими ще бъдат ценовите листи.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

KIA Ceed 1,4 T-GDI 7DSG

Размери

Дължина, мм: 4310

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1447

Междуосие, мм: 2650

Тегло, кг: 1240-1270

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1353

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 140 при 6000

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 242 при 1500-3200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 5,5 – 5,7

Вредни излъчвания СО2, г/км: 125 - 129

Базова цена на модела, лева с Данък добавена стойност: от 29 000

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР