Михаил Михалев вихри въображението си в книга, след като навсякъде

...
Михаил Михалев вихри въображението си в книга, след като навсякъде
Коментари Харесай

Как Тато възкръсна от фризера и пребори пандемията

Михаил Михалев вихри въображението си в книга, откакто на всички места се сблъсквал с носталгията по бай Тошо



Животът на търновския публицист Михаил Михалев е необикновен - тъй като вестникът, в който работел, спрял да излиза от лятото, в този момент е пиар на Община Сухиндол. Преди 3 години се хванал и написал 170 страници приказен разказ за Тодор Живков. „ Парадокс - сбъднах фантазията на милиони българи - възкресих Тато и направих по този начин, той отново да ръководи, а книжарниците отхвърлят да продават книгата ми”, оплаква се Михалев. Книгата му „ Авариен излаз за Живков” не била като „ Иван Кондарев” на великия му съгражданин Емилиян Станев, само че въпреки всичко провокира интерес.

Всеки ден Михаил Михалев пътува от Търново до Сухиндол, с цел да отиде на работа. „ 110 километра от понеделник до петък - като американците. Виното в бъчвите в Сухиндол в този момент ври и кипи”, споделя Михалев. Миналата година се преборил и станал общински ръководител на Българска социалистическа партия в Търново.



Към книгата за Тато го отвели десетките срещи през годините, когато хората споделят: „ Ако това беше при бай Тошо, нямаше да се случи”. „ Има могъща носталгия по предишното. Искаме или не - Живков се трансформира в универсално историческо мерило. Така взех решение да сбъдна фантазията на толкоз хора - Тодор Живков да бъде съживен”, споделя Михаил Михалев. Споделил концепцията с сътрудници и те го подкрепили.

Тогава открил, че у нас няма нито един разказ за Тодор Живков. „ Странно - художествена литература не е писана и за Ерих Хонекер, Янош Кадар или Николае Чаушеску. И за Лех Валенса няма”, успокоява се Михалев.

От дете си пада по научната фантастика - по тази причина в книгата е в този род. Стига до такава степен, че научно изяснява по какъв начин Тато е замразен с азот, а по-късно възроден. „ В действителния живот това не се е случвало. Замразени - колкото щеш, само че никой не е съумял да ги размрази”, изяснява той.

Михаил бил на 5 години и половина, когато паднал от власт героят му. Семейството му не са партийци - той е първият бесепар в родата. „ 10 ноември не помня, само че имам мемоари от това по какъв начин изглеждаха държавните магазини, стоките и т. н.”, споделя Михаил.

Написал елементарно книгата. Признава, че можел да напише два-три пъти повече страници, само че се отказал.

„ Читателят в този момент не обича тежки и огромни книги - 160 страници за Тодор Живков са задоволителни. Читателите ще са изумени по какъв начин в толкоз малко страници има толкоз сюжетни линии”, хвали творбата си Михаил Михалев.



Действието се развива в подземията на конака в Търново. Там е призната Търновската конституция. И тъкмо там Тато събира сили за възкресение. В подземията се обитава щабквартирата на тайната организация, която го замразява. Тя се споделя „ Авариен изход” и е основана с цел да влезе в деяние при опасност за Народната република. Организацията е друга от омразната Държавна сигурност. От „ Авариен изход” държат 20 години Тодор Живков замразен, а през 1998 година умира двойникът му. Тук концепцията му пристигнала от нелепостите в жълтите вестници, че Тато е в Швейцария.

„ Презирам някогашната номенклатура”, споделя пиарът на Сухиндол и изяснява, че в неговата партийна организация нямало внуци и правнуци на старите партийни паразити. Отишли в друга партия.

Миналата година приключил книгата, само че не се занимавал с нея. Наскоро се сетил, че има книга да продава. Обърнал се към огромните вериги книжарници и оттова му дали отговор уклончиво: Да - ще ви се обадим, в случай че има интерес. „ Интерес към Тодор Живков обаче няма, съгласно тях! А тази книга на всички места ще я четат”, уверен е Михалев.

Прави връзка и с книгата излязла преди няколко месеца, която възхваляваше времето на комунизма и бе разкритикувана от американския дипломат.

„ Американците ще настръхнат още повече като прочетат моя разказ - злодеите, които желаят да попречат на Тато да възкръсне, са точно американските сътрудници, които работят на територията на България. Описвам всички грозни моменти от прехода. Сводник се кандидатира за министър председател и печели изборите”, разкрива сюжета Михалев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР