Microsoft е истинският бенефициент от технологичния пробив на ChatGPT(снимка: CC0

...
Microsoft е истинският бенефициент от технологичния пробив на ChatGPT(снимка: CC0
Коментари Харесай

Как Microsoft стана доминираща сила в изкуствения интелект


Microsoft е същинският бенефициент от софтуерния пробив на ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Въздействието на приложението ChatGPT върху обществото в този момент зависи единствено частично от неговия основател – стартъпа OpenAI. Истинският бенефициент е Microsoft, която явно ще господства в пространството на изкуствения разсъдък.

Базиран на логаритми с изкуствен интелект, ботът ChatGPT може да се възприема по два метода: като софтуерен пробив и като обект, придобил вирусна известност за една нощ, отбелязва Блумбърг.

Невронните мрежи, които са в основата на ChatGPT, работят в облачната инфраструктура на Microsoft – компанията е най-големият вложител и основен софтуерен сътрудник на OpenAI. И към този момент е главно виновна за внедряването на бизнес модела ChatGPT. Междувременно OpenAI, най-популярният стартъп в Силициевата котловина, работи по-скоро като дъщерно сдружение на софтуерния колос.

Избухване след незабележимо наличие

Преди година наличието на Microsoft в региона на AI не беше изключително видимо. Гугъл говореше повече по тази тематика, само че не бързаше да приспособява проучванията си към комерсиални артикули. Microsoft обаче още с влизането си на AI пазара пое пряк курс към добиване на оптималната облага.

GitHub Copilot, инструмент за шифроване, притегли повече от 10 000 компании като клиенти. Следващата стъпка беше търсачката Bing с чатбот, а по-късно функционалностите на Copilot започнаха да навлизат в офис пакета Microsoft 365 и Windows OS.

„ Няма смисъл да се предизвикват технологиите поради самите технологии. Всички тези софтуерни пробиви са потребни единствено когато вършат нещо в действителния свят “, разяснява позицията на компанията нейния началник Сатя Надела.

Microsoft към момента не е разкрила цените за идните артикули с Copilot, само че е малко евентуално да има нещо гратис. Версията на GitHub стартира от $10 на месец за един консуматор. Ако приемем, че офис чиновниците ще заплащат същата цена, Microsoft ще усили годишните си доходи с $48 милиарда през идващите четири години единствено от Copilot, пресмятат анализатори.

И до 2027 година приходите на Microsoft от артикули, основани на технологии от OpenAI, ще набъбнат до $99 милиарда. Инвестициите в стартъпа дават обещание да се изплатят с рента: от 2019 година насам Microsoft е вложила $13 милиарда в OpenAI, а от стартирането на ChatGPT нейният дял набъбна с 30%.
още по темата
Ръководството на Microsoft знае от първа ръка какво е належащо, с цел да бъдеш замесен в напредналите технологии. Изпълнителният вицепрезидент на корпорацията, Скот Гътри, съпоставя навлизането ѝ в изкуствения разсъдък с ерата на Windows 95, когато американците се редяха на опашка в магазините късно през нощта, с цел да купят операционната система. В резултат на това Windows 95 се трансформира не толкоз в софтуерен пробив, колкото в средство за доминиране на пазара.

Десетилетие по-късно Microsoft се утвърди като разработчик на главната софтуерна платформа за лични компютри и трябваше да уреди този въпрос с държавното управление на Съединени американски щати, поради антитръстовите закони. Сега тактиката е съвсем същата: прилагайте AI на всички места и се възползвайте от него.

Microsoft работи върху AI технологии отпреди появяването на Windows 95, само че всеки от главните опити за внедряване завършваше с крах. През 90-те години Skrepysh (виртуалният помощник на Microsoft Office) можеше да прекъсне работата на потребителя, да му заяви, че написа писмо и да предложи своята помощ.

През 2016 година компанията започва чатбота Tay, който в началото трябваше да работи като тийнейджърка в Twitter. Но опитът беше пресечен ден по-късно, когато AI се трансформира в “трол ” с нацистки обноски.

Основната работа на Microsoft в региона на изкуствения разсъдък е с научен темперамент. Корпорацията имаше три подразделения с разнообразни водачи – техните планове не бяха свързани между тях и нямаха бизнес проекти. Но AI направлението погълна 10 милиарда $, които един път удариха висшето управление и по-късно стана ясно, че е време да се промени нещо.

По това време най-големите играчи в региона на AI бяха китайската Baidu, както и американските Гугъл и OpenAI. Baidu, която има най-голямата търсачка в Китай, просто не можеше да избегне гмуркането в тази посока. Гугъл стартира съществено да учи технологията на безпилотните транспортни средства и погълна стартъпа DeepMind.

Изключение беше OpenAI на Сам Алтман и Илон Мъск с обещаващи демонстрации и без средства за продължение на разработките. С други думи, OpenAI се нуждаеше от сътрудник, а Microsoft трябваше да настигне Гугъл.

Microsoft в никакъв случай не се е доверявала на трети страни да създава огромни решения, до момента в който Алтман сподели, че се нуждае от 1 милиард $ за относително дребна лаборатория. Но зад тила му стоеше една революционна концепция – по този начин нареченото “трансферно образование ”. Дотогава множеството започващи компании с изкуствен интелект се опитваха да обучат компютъра единствено на една тясна задача.

Идеята зад трансферното образование е да сътвори модел за една единствена задача, като обобщение на текстове, и по-късно да приложи знанията си към нови, само че ненапълно сходни задания, като писане на песни или обмисляне на пътешестване. И с течение на времето обсегът на информация за образование на модела се уголемява.

В резултат на договорката през 2019 година Microsoft получи извънредното право да хоства OpenAI планове в личната си облачна инфраструктура, както и правото да продава OpenAI услуги на личните си клиенти. Стартъпът получи и механически средства за осъществяване на плановете си – суперкомпютър с десетки хиляди високопроизводителни NVIDIA ускорители, конфигурирани съгласно спецификациите на OpenAI.

Тогава опциите на моделите OpenAI към момента бяха лимитирани: невронната мрежа GPT-2 можеше да проучва част от текст и да добави няколко фрази – изглеждаше, че моделът може да сформира единствено спам и фишинг имейли. И самите откриватели не разбираха какво може да стане търговски артикул.

Нещата започнаха да се трансформират през 2021 година, когато нова версия на модела образува основата на услугата GitHub Copilot – тя разглеждаше част от кода и оферираше идващите редове. По това време създателят на Microsoft Бил Гейтс напусна борда на шефовете на корпорацията, само че мнението му към момента имаше значение. И той се опълчи на съдействието с OpenAI, смятайки GPT за нелепост.

Гейтс изиска да му бъде проведена проява, която да потвърди, че самият AI модел схваща защо приказва. Той съобщи, че ще бъде впечатлен, в случай че GPT издържи изпита по биология за напреднали.

В края на предходната година вицепрезидентът на Microsoft Скот Гътри, техническият шеф Кевин Скот и Сам Алтман пристигнаха в имението на Гейтс, с цел да показват GPT-4. Невронната мрежа освен устоя изпита по биология, само че и устоя личния тест на Гейтс – тя беше принудена да поддържа връзка с родители на болно дете, а създателят на Microsoft беше изумен от способността на ChatGPT да демонстрира съпричастност.

През идващите месеци Microsoft договаря с OpenAI за вложение на спомагателни $10 милиарда, огромна част от които би трябвало да бъдат върнатиа. Екипът на Алтман се нуждаеше от обилни запаси, с цел да започва поредност от планове, основани на GPT-4. Първият от тях беше чатбот за Bing.

Услугата за търсене на Microsoft заема 3% от рекламния пазар за търсене, до момента в който Гугъл има 91%. Така Bing се оказа идеална тестова площадка с най-малък риск, само че забележителна инвестиция. За разлика от Apple, за Microsoft не е всекидневно да пази бъдещите артикули в загадка, само че Bing се оказа изключение: единствено към 15 чиновници бяха наясно с новата самодейност.

Пускането на чатбота за търсене бележи гражданска война: търсачка, която дава свои лични отговори вместо връзки, е явна опасност за Гугъл. В резултат акциите на Microsoft се повишиха, до момента в който акциите на Гугъл паднаха. Гугъл разгласи “червен код ”, инструктирайки разработчиците незабавно да прибавят AI към всички артикули през идващите месеци.

Чатботът оказа помощ на Bing да усили известността си с 15%, което е впечатляващ резултат за пазар, който е в застой от към десетилетие. Потребителите не бяха отблъснати от нелепостите, които чатботът на Bing от време на време бълва, нито от нападателни отговори на опитите да бъде наказан за това.

Microsoft 365 има почти 400 милиона плащащи клиенти, в това число най-големите международни корпорации, военни сили и държавни управления. Ръководството на компанията не счита неизправностите на AI за проблем, като акцентира, че функционалностите му в офис пакета се назовават ​​Copilot, т.е. „ втори водач “ и не би трябвало да им се има вяра прекомерно.

С ресурсите на OpenAI на свое разположение, Microsoft може с право да претендира за владичество в региона на AI, съвсем същия сюжет като през 1995 година с Windows. Днес софтуерът на Microsoft се употребява в съвсем всяка огромна институция на Земята, а Надела и Алтман имат най-големия пазар.

Логично е да се допусна, че рано или късно Microsoft, като старши сътрудник, може да се опита да прекрачи границата, само че водачите на двете компании отхвърлят този сюжет. Алтман твърди, че OpenAI остава значително независима единица, само че признава, че в случай че Microsoft реши да изключи сървърите на колегата, интервенциите на OpenAI ще бъдат на практика парализирани.

Сатя Надела, от своя страна, акцентира, че на пазара има разработчици на конкурентни AI технологии, само че е безапелационен, че Microsoft е неоспорим водач.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР