Meta, компанията майка на Facebook и Intagram, разработва нова система

...
Meta, компанията майка на Facebook и Intagram, разработва нова система
Коментари Харесай

Meta пуска мощен AI, който да конкурира ChatGPT

Meta, компанията майка на Фейсбук и Intagram, създава нова система с изкуствен интелект, която би трябвало да бъде толкоз мощна, колкото и последната версия на езиковия модел създаден от Open AI – ChatGPT. Това оповестява Wall Street Journal, базирайки се на осведомени източници.

Целта на Meta е новата версия да бъде няколко пъти по-мощна от Llama 2, която беше пусната преди два месеца. Обучението на новата система се чака да стартира при започване на 2024 година Така Марк Зукърбърг се надява да върне Meta измежду главните играчи в света на изкуствения разсъдък.

За задачата компанията към този момент построява нужните центрове за данни, доставя се и с най-високият клас чипове на Nvidia, които се употребяват за образование на изкуствен интелект. Макар че Meta си партнира с Microsoft, компанията възнамерява за обучаването на новия AI модел да употребява личната си инфраструктура.

Подобно на по-ранните модели на Meta, Зукърбрърг упорства и новият езиков модел да бъде с отворен код. Това разрешава и на други компании да имат достъп до него и надлежно да имат опция да основават лични принадлежности, задвижвани от AI.

Според анализатори това крие известни опасности свързани с евентуално потребление на информация, предпазена с авторски права и по-широк достъп до принадлежности, които могат да бъдат употребявани за основаване и разпространяване на дезинформация или други злонамерени дейности. Част от тези опасения са изразени от юристите на Meta при разбора им за проектите на компанията в тази посока.

" Не можете елементарно да предвидите какво ще направи системата или нейните уязвимости - това, което някои AI системи с отворен код оферират, е лимитирана степен на бистрота, опция повторна приложимост и разширение ", споделя Сара Уест, някогашен консултант на Федералната комерсиална комисия, която в този момент е ръководещ шеф на AI Now Institute, който е изразил угриженост по отношение на контрола на огромните компании върху AI.

Meta се надява новият ѝ модел да бъде съпоставим с пуснатия през март GPT-4, който се употребява от OpenAI. Предполага се, че най-мощната версия на Llama 2 е подготвена върху 70 милиарда параметра.

Макар OpenAi да не разкрива върху какъв брой параметри е подготвен GPT -4, специалисти изичисляват, че той е към 20 пъти по-голям от този на Meta.

Някои специалисти по изкуствен интелект обаче споделят, че е допустимо да има други способи за реализиране на качествата на GPT-4 без езиковите модели да се приближават до неговия размер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР