Амал Клуни се оказа част от експертната група, която е

...
Амал Клуни се оказа част от експертната група, която е
Коментари Харесай

Как Амал Клуни изигра ключова роля в делото на Съда в Хага срещу Нетаняху и Хамас

Амал Клуни се оказа част от експертната група, която е поискала издаването на заповед за арест на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и на трима водачи на " Хамас ".

Съпругата на холивудския артист Джордж Клуни е прочут юрист по интернационално право и правата на индивида.

Преди няколко месеца тя е била поканена от прокурора на Международния углавен съд в Хага да се включи в разбора на доказателствата за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Газа.

На уеб страницата на Фондация " Клуни за правораздаване " тя оповестява, че се е включила към група от осем интернационалните правни специалисти, които са работили по следствието.

" Заедно започнахме дълъг развой по обзор на доказателствата и юридически разбор, в това число в Международния углавен съд в Хага ", декларира Амал.

В понеделник основният прокурор на съда изиска да бъдат издадени, израелския боен министър Йоав Галант, както и на трима водачи на " Хамас " - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Според него те са отговорниза военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Газа и Израел.

Амал Клуни показва, че " макар особеното минало " на всеки от специалистите, решенията им са взети с консенсус.

" Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни аргументи да се счита, че водачите на " Хамас " са направили военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число взимане на заложници, убийства и закононарушения, свързани със полово принуждение ", прибавя още известната адвокатка.

" Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни аргументи да считаме, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант са направили военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число потребление на глада като способ на военни дейности, убийства, гонене и изтребване ", споделя тя.

Амал Клуни не за първи път взе участие в интернационален спор: в предишното тя е представлявала стотици жертви на всеобщо принуждение и експанзия, в които е профилиран Международният углавен съд, отбелязва френското издание " Le Figaro ".

През април 2022 година 46-годишната жена приказва пред Организация на обединените нации за спора в Украйна.

В юридическата си процедура тя е водила и каузи против Ислямска страна, в които пази „ робите на ИДИЛ “ – дамите от етнорелигиозната група на язидите.

Що се отнася до израелско-палестинския спор обаче, до момента брачната половинка на Джордж Клуни пазеше безмълвие, поради което и получаваше упреци.

Сега тя показва, че е взела участие в експертния панел, тъй като " има вяра във върховенството на закона и потребността да опазваме живота на цивилните хора ".

" Като бранител на човешките права в никакъв случай няма да приема, че животът на едно дете има по-малка стойност от този на друго. Не одобрявам, че един спор е отвън обсега на закона, нито че един причинител е над закона ", аргументира тя решението си, като прибавя че поддържа " историческата стъпка ", подхваната от МНС.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР