Местният медицински щаб срещу коронавируса в Пловдив област отговори по

...
Местният медицински щаб срещу коронавируса в Пловдив област отговори по
Коментари Харесай

Потресаващи подробности за погребението на починалата от COVID-19 в Хисаря! Положена е в 2 ковчега - дървен и метален

Местният медицински щаб против ковид в Пловдив област отговори във връзка изявления, свързани с погребението на  умрялата от Ковид-19 жена от Хисаря.

Публикуваме го без редакторска интервенция: 

Поднасяме съболезнованията си към околните на умрялата жена от Община  Хисаря в болница УМБАЛ " Каспела “.

По никакъв метод не искахме да разясняваме този случай, само че погрешните изказвания станаха прекомерно доста и в създалата се обстановка не можем да допуснем уронването на престижа на която и да е било болница или институция.

Истината е напълно друга от това, което се тиражира в общественото пространство и в някои изявления.

Държим да уточним, че околните на умрялата жена от Хисаря бяха търсени неведнъж и бяха известени за кончината й както от управлението на болница " Каспела “, по този начин и от РЗИ. 

Собственикът и директор  на УМБАЛ " Каспела " проф. Илиян Дойков неведнъж изясни пред медиите, че на 12 април пациентката, макар опитите на лекарите да я спасят, е умряла от ковид. Близките незабавно са известени за това. Със фамилията са разговаряли и чиновници от РЗИ, които са обяснили каква е процедурата за погребението в сходни случаи. На дамата е направена аутопсия в болничното заведение. По думите на проф. Дойков в деня, в който дамата умира - от 16,00 часа  до 11,00 часа на другия ден, макар опитите на сътрудниците му да се свържат със фамилията, никой не дава отговор на оставените  телефони. 

" Аз персонално звънях на техен телефон, откакто към този момент ги бяхме уведомили за гибелта на близката им. Не ми дадоха отговор. Преди това ни споделиха, че не могат да дойдат, тъй като са под карантина и в случай че бъдат хванати, няма кой да заплати санкцията от 5 хиляди лв.. На Цветница, в 10,00 часа вечерта, вървях до село Труд до траурна организация, която бях намерил, с цел да взема специфични чували, които са  нужни за ковчега и наложителни при такива погребения.

Според условията, поради заразната болест, тялото се поставя в дезинфектирани найлони, в дървен ковчег и по-късно в стоманен, който се запечатва. Цената на този специфичен ковчег е 1000 лв.. Лично аз търсих траурна организация, защото никой от фамилията не се обади да попита до другия ден какво се случва с тялото. Жалко е, само че е по този начин. После пристигна траурната организация, а кметът на община Хисаря провежда служебно заравяне и заплати сумата за него ", обясни  проф. Дойков. 

Областният шеф Дани Каназирева обясни, че по времето на лекуване в болничното заведение за дамата са положени всички грижи от страна на лекуващите. В Медицинския щаб също е коментирано и проследено положението й. След като излиза наяве, че е умряла, три институции - Областна администрация, УМБАЛ " Каспела “ и РЗИ са в непрекъсната връзка и до късно вечерта на Цветница търсят решение на зародилия тежък проблем.

" Как някой ще си показа и ще допусне, че околните на умрялата жена няма да бъдат известени. Единственото нещо, което можех да направя в създалата се обстановка и което всеки би направил, е да помоля кмета на Община Хисаря, чиито гражданин е умрялата, да спомага и още един път да се опита да беседва с околните й. При погребението напълно са спазени всички инструкции на Министерството на здравеопазването, както и напътствията на РЗИ при гибел на човек с инфекциозна болест, изясни регионалният шеф. 

Медицинският щаб изрича още един път своите съболезнования.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР