Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и

...
Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и
Коментари Харесай

: Местният добив от дълбоко Черно море ще увеличи ликвидността на газовата борса


Местните запаси ще ни спомагат за повече енергийна самостоятелност и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещаване на сондажния транспортен съд Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. в Бургас. Енергийният министър и вицепремиерът Томислав Дончев се срещнаха на място с идните действия по осъществяване на изследователски сондаж в блок " Хан Кубрат “. По думите на вицепремиера Дончев, предварителните изследвания в блока дават съображение да се направи и сондаж, което е отпимистична вероятност.

Правителството към този момент четвърта поредна година концентрира напъните си за създаване на изчезналата инфраструктура и за развиване на пазара на природен газ в страната, акцентира министър Петкова по време на визитата. Тя напомни, че дружно с Европейската комисия е създадена идея за създаване на газоразпределителен център и един от вероятните източници за зареждането му е локалният рандеман.

Актуализираната в края на предходната година енергийна тактика на страната обрисува като една от главните вероятности либерализацията на пазара на природен газ и основаването на борса за търговия с газ. В осъществяване на тази тактика " Булгартрансгаз “ ЕАД към този момент записва дъщерно сдружение – " Газов хъб Балкан “ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за потребностите на пазарите в границите на газовия хъб.  

Петкова подчертава, че дълготрайната визия на държавното управление планува 49% от собствеността на това сдружение да бъде предоставена на частни вложители – индустриални потребители, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови тържища и други.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР