Месечна финансова подкрепа за хората с увреждания да се отпуска

...
Месечна финансова подкрепа за хората с увреждания да се отпуска
Коментари Харесай

Част от помощите за хората с увреждания ще се отпускат без оценка на потребностите

Месечна финансова поддръжка за хората с увреждания да се отпуска без да се прави в допълнение самостоятелно оценяване на потребностите. Това плануват промени в Закона за хората с увреждания, които са оповестени от общественото министерство за публично разискване до 28 октомври. Промените са създадени от работна група към Министерството на труда и обществената политика с присъединяване на всички заинтригувани страни. С новите текстове се предлага да отпадне и уговорката за попълване на формуляр за самокритика, който поражда съществени усложнения за хората с увреждания.

С промените ще се съкратят периодите за приемане на поддръжка и те ще могат по-бързо да се възползват от своите права. Ще се понижи и административната тежест.

Хората с увреждания ще получават нужната им финансова поддръжка посредством подаване единствено на едно заявление , съпроводено с медицински документ, в дирекция " Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. За отпущането на целева помощ за водолечение и/или рехабилитационни услуги и за наем на общинско жилище също няма да се изисква самостоятелна оценка на потребностите и попълване на формуляр за самокритика.

Изготвянето на самостоятелна оценка на потребностите се резервира по открития ред при кандидатстване за целева помощ за покупка на персонално моторно транспортно средство и пригаждане на жилище, както и за установяването на потребността от персонална помощ, обществени услуги или различен тип поддръжка по ред и условия, избрани в Закона за хората с увреждания.

С измененията се вкарва ясна уредба на механизма за прекосяване даването и финансирането на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания към системата на опазването на здравето от 1 януари 2021 година в отговор на дългогодишните претенции на хората с увреждания за такава смяна. Осигурява се и по-дълъг времеви небосвод за подготовка на институционализирането на Държавната организация за хората с увреждания към Министерския съвет. До края на 2021 година ще бъдат подхванати всички нужни дейности за осъществяване на обширен разбор за въвеждане на прецизни регулации по отношение на устройството, активността и пълномощията на новата конструкция в поддръжка на хората с увреждания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР